Inte bäst – men mest

Ingen VM-titel men flest miljoner till Räikkönen

Foto: FOTO: AP
miljon-position Kimi Räikkönen har bara en teoretisk chans att vinna F1-VM, men löneligan vinner han överlägset mot Fernando Alonso och Lewis Hamilton.
SPORTBLADET

På banan är han omkörd.

Men vid banken är Kimi Räikkönen ohotad etta.

Den finländske F1-världsmästaren har haft en mycket tung säsong. På banan har han inte vunnit sedan Spaniens GP den 27 april och han har inte tagit någon poäng på 53 dagar (Budapest). Nu har han bara teoretiska chanser att försvara sin titel.

Teoretisk vinstchans

– Det viktigaste för mig är att vinna igen. Situationen i VM är som den är och nu kan jag inte själv köra hem titeln, utan det har lika mycket att göra med mina motståndare. Teoretiskt sett är det inte över, men jag har inte längre kontrollen, säger årets VM-fyra till Motorsport-total.

Däremot har hans stallkamrat Felipe Massa goda möjligheter att ta hem titeln eftersom han bara är en poäng bakom ledande Lewis Hamilton när det nu återstår fyra lopp av säsongen.

– Jag borde egentligen inte vara för optimistisk, framförallt inte när man ser till resultatet i de senaste loppen, säger den regerande mästaren.

Men sett till inkomstligan är han säsongens klara vinnare. Enligt Formula Money tjänar han ungefär 176 miljoner kronor om året, vilket är 30 miljoner kronor mer än fältets näst bäst betalde förare, den dubble världsmästaren Fernando Alonso.

469 miljoner om året

Den av tillförlitliga Formula Money uppskattade summan handlar enbart om lön, sedan tillkommer personliga reklamuppdrag och försäljning av supporterpryar och när det gäller Kimi Räikkönen bör det ligga på ungefär 293 miljoner kronor vilket ger honom en total årsinkomst på närmare 469 miljoner kr.

Stora utgifter

Då är det inte så märkligt att spansk media nyligen berättade att han köpt en ny yacht, en exklusiv Sunseeker Predator 108, värd runt 97 miljoner kronor. Bara det är mer än vad F1-fältets 15 ”sämst” betalda förare tjänar under ett år.

Dessutom har han i år köpt skådespelerskan Sharon Stones gamla Corvette från 1974 för den nätta summan två miljoner kronor