”Det är skandal”

Massa missade efter tankstrul – Hamilton mot VM-seger

Foto: Reuters/AP
När Felipe Massa lämnade depån satt bränseslangen fortfarande kvar i bilen. Flera mekaniker drogs omkull och föraren tvingades stanna – vilket kostade honom ledningen.
SPORTBLADET

Slarv i depån.

Det kan ha kostat Felipe Massa VM-titeln.

– Det är skandal, säger han.

Inför loppet hade Ferrariföraren en ynka poäng upp till VM-ledaren Lewis Hamilton.

Och i Singapore hade Massa ledningen när han efter en fas med säkerhetsbil gick in i depå för att tanka.

Ferraris F1-team använder sig av ett elektroniskt system, i går styrdes det av en mekaniker, och när lampan var grön gasade Felipe Massa.

Men tankningen var inte avslutad och tankslangen satt fast i bilen.

Flera mekaniker drogs med i fallet, men föraren upptäckte inte problemet förrän precis innan han skulle köra ut på banan.

”En katastrof”

Felipe Massa fick vänta i flera sekunder innan hans teamkamrater kom sprintande och efter flera försök fick bort slangen.

Då var skadan redan skedd. Massa kom ut sist på banan och dessutom drabbades han ett extra straff i samband med incidenten – där försvann alla chanser till poäng i loppet.

Och möjligen även VM-titeln.

– Det är katastrof för honom, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda till RTL.

– Där kan VM-titeln ha försvunnit. Ferrari måste skärpa sina rutiner, det är andra gången de har problem vid tankningen i år.

Ferrari tappade ledningen i märkes-VM och i förar-VM kunde Lewis Hamilton dra i från till sju poängs försprång. Britten slutade trea efter Fernando Alonso, Renault och Nico Rosberg, Williams.

”Måste se framåt”

– Det är sådant som händer. Det var ett mänskligt fel och vi kan alla göra fel. Jag såg det gröna ljuset och jag körde. Det kom helt enkelt vid fel tillfälle och därför drog jag med mig slangen, säger Felipe Massa till motorsporttotal.

– Självklart vet man att allt kan hända, men detta har jag aldrig varit med om. Men nu har det hänt och vi måste bearbeta det och se framåt. Det blir enormt svårt för oss i VM-kampen. Men om vi har lite tur så kan vi plocka in de nödvändiga poängen. Och det är det enda som vi ska koncentrera oss på nu.

Tre lopp återstår, två i Asien och finalen i Felipe Massas hemland Brasilien den 2 november.