Loeb historisk rallyvärldsmästare

SPORTBLADET

Sebastian Loeb skrev rallyhistoria på söndagen när han blev den förste att vinna VM fem år i rad. Tredjeplatsen i Japans VM-rally gör att årets VM är avgjort redan före avslutningen i Wales.

Foto: AFP
Sebastian Loeb.

Loeb hade tio segrar inför det japanska VM-rallyt, men var inte inblandad i segerstriden i Sapporo. De finländska Fordförarna Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala körde in som etta och tvåa.

Loebs tredjeplats var emellertid alldeles tillräcklig för att hålla Hirvonen på behörigt avstånd inför avslutningen. Loeb strålade av glädje och ställde sig på biltaket och viftade med den franska flaggan sedan han och kartläsaren Daniel Elena fört sin Citroën i mål efter den 29:e och avslutande sträckan.

– Jag är så lättad att tävlingen är över. Förra året tangerade vi rekordet med fyra raka segrar, så att vara ensamma om fem segrar är skönt, säger Loeb.

– Men det var ett hemskt rally, det kunde inte ha varit svårare.

”Värdig mästare”

Loeb snurrade runt bara några hundra meter före målgång, men fick snabbt ordning på bilen och säkrade tredjeplatsen med en dryg minuts marginal ner till Chris Atkinson.

34-årige Loeb har missat pallen i blott två av 14 tävlingar och Hirvonen, trea-trea-tvåa de senaste tre säsongerna, var imponerad av sin konkurrent.

– Han är helt klart en värdig mästare. Jag gjorde allt jag kunde och får försöka igen nästa år.

I skymundan av toppstriden åkte P-G Andersson i mål som femma, svenskens bästa placering i år.

FAKTA

SAPPORO, Japan

1) Mikko Hirvonen, Finland, Ford, 3.25.03,0

2) Jari–Matti Latvala, do, Ford, +31,1

3) Sebastien Loeb, Frankrike, Citroen, +2.30,6

Totalt

1) Loeb 112 p

2) Hirvonen 102

3) Daniel Sordo, Spanien, Citroen, 59

TT