F1-festen

Andersson: Starten i loppet kan bli en av årets idrottshändelser

Foto: Getty Images, AP (MONTAGE)
Felipe Massa och Lewis Hamilton.
SPORTBLADET

Det skulle bli en promenad – men Lewis Hamilton kommer att få slita hårt för att bli den yngste världsmästaren någonsin.

Risken är stor att han kör bort sig redan i starten.

VM-ledaren säger sturskt att han är nöjd med sitt kval och hans popstjärna till flickvän pratar om vilket fantastiskt party det blir i kväll.

Men de glömmer en sak.

Lewis Hamilton startar som fyra, bakom den omöjlige bromsklossen Jarno Trulli, Toyota och Kimi Räikkönen, Ferrari.

Dessutom har han Fernando Alonso i rumpan.

Det kunde ha sett betydligt bättre ut för engelsmannen, hade han stått i första led hade saken redan varit klar, men i?stället blir det minst lika spännande som i fjol.

Startar på smutsiga sidan

Felipe Massa kör säkerligen med betydligt mindre bensin ombord och rimligtvis borde han komma in till sitt första stopp ungefär sex–sju varv före britten. Men får han köra i väg fritt bör det räcka till en överlägsen seger.

Sedan är det upp till Lewis Hamilton, som startar på den så kallat smutsiga sidan att försöka komma hel ur starten och den första kurvan.

Gör han bara det är det mycket troligt att han klarar av att ta hem den där femteplatsen som räcker till ett guld, även om Massa vinner loppet.

Men jag tror att det blir fruktansvärt svårt.

Startplats fyra med fältets bredaste italienare framför sig, en slug finländare intill sig och en uppretad spanjor i baken är allt annat än optimalt och även om Fernando Alonso påtalat att han respekterar sin före detta stallkamrat vet alla att det bara är ett dåligt skådespel.

Kan vara borta i första kurvan

Lewis Hamilton har fortfarande de bästa korten, han har sju poängs försprång.

Men det kan mycket väl vara borta redan i den första kurvan. Så sätt klockan på 17.55 – starten kl 18.00 kan bli en av årets idrottshändelser.

FAKTA

Banan: Interlagos

Banan körs moturs, det görs även i Singapore och Istanbul och de flesta förarna tränar nackmusklerna extra inför loppet.

65 % av banan körs på full speed.

Många förare har en väldigt låg framvinge vilket ökar risken för att man missar i inbromsningen och på många ställen lutar banan inåt, något som det är svårt att se på TV och då är det lätt att det inre framhjulet blockeras.

Det är flera långsamma kurvor, om bilen är fel inställd kan föraren förlora enormt mycket tid.

Sennakurvan: Infarten i kurvan är förhållandevis lång och lite knepig, innan Senna-S är det en lång raka vilket gör detta till banans bästa omkörningsmöjlighet.

På den sista vänsterkurvan innan den långa raksträckan måste förarna ta med sig tillräckligt mycket fart till den långa vänsterkurvan, den är i uppförsbacke.

Felipe Massa blir mästare om han...

... vinner och Lewis Hamilton blir bäst sexa eftersom de då avslutar på samma poäng (97–97) och Massa har fler segrar (6–5).

... han blir tvåa och Hamilton slutar åtta eller sämre, då har de samma antal poäng (95–95) och samma antal segrar (5–5). Men Massa har fler andraplatser (3–2).

Lewis Hamilton blir mästare om han...

... blir sämst femma.

... om han är sexa eller sjua och Felipe Massa inte vinner.

... om han blir åtta och Massa inte blir bättre än trea.

... eller om han blir utan poäng och Massa inte blir bättre än trea.