”Som att köra ett flygplan”

Jonas Andersson kan vinna VM i Formel 1

Foto: FOTO: PHILIPPE STIERNON
BÅTBYTE Efter tre år kommer Jonas Andersson att byta båt till nästa säsong. ”Båtarna blir mer och mer lika F1-bilarna och vi sitter i säkerhetscockpit precis som de”, säger han.
SPORTBLADET

En svensk världs­mästare i F1.

Om två veckor kan det vara ett faktum.

– Det är drömmen och chansen finns, säger Jonas Andersson.

Motorn måste vara i topptrim.

Han är Sveriges okända F1-stjärna, en av världens snabbaste förare – på vatten.

De två avslutande tävlingarna av årets F1 för båtar avgörs snart i Abu Dhabi och 34-åringen hoppas på två segrar, samtidigt som ledaren Jay Price, USA, inte tar mer än tre poäng.

Då blir det ett svenskt VM-guld.

Annars ska det komma nästa säsong.

– Den båt jag har nu har jag kört i tre säsonger och vi har haft en del otur med materialet i år, men till nästa år blir det en ny båt och just nu ser framtiden riktigt bra ut, säger han.

Båten kostar 1 miljon

– En ny båt kostar kring en miljon och för de flesta av oss är problemet att få pengarna att räcka. Slutar man köra på heltid så blir racingen lidande och jobbar man inte saknas pengarna. Det är en ekvation som aldrig går ihop, ett ständigt pusslande.

Till båtsporten kom han efter en skadefylld motocrosskarriär och väl där har det aldrig funnits någon tvekan.

”Känslan helt otrolig”

Att köra båt i 200 km/timmen och krafter kring 4 G är livet.

– Det är så oerhört fränt att köra F1, på rakorna är det som ett flygplan och i kurvorna som att köra tåg. Ju längre man flyger båten ju snabbare går det, men det gäller att flyga precis så långt att man behärskar det annars vurpar man och racet är över. Känslan är helt otrolig, men den är också helt obeskrivlig. Det finns inga ord. Man måste helt enkelt prova.

– Visst finns det många som tycker att jag är galen, men det är det liv jag lever.

Finns det någon likhet med en F1-bil?

– Båtarna blir mer och mer lika F1-bilarna och vi sitter i säkerhetscockpit precis som de och det är ju det värsta man kan hålla på med när det gäller båtsport.

– Men uppmärksamhetsmässigt är det en helt annan sak, i Europa är intresset ungefär en tredjedel av vad det är i Asien och Arabvärlden. Statusen är ju klart större för bilförarna, men jag tycker mig ändå märka ett litet uppsving i Sverige.

Och ett VM-guld skulle säkerligen hjälpa till.

FAKTA

Jonas Andersson

Ålder: 34 Bor: Frövi, Lindesberg. Team: F1TeamSweden. Meriter: VM-femma 2006, VM-9:a 2007. Skandinavisk mästare i F2000 2005. Aktuell: Har chansen att bli F1-världs­mästare 2008.

VM-tabellen

1) Jay Price, USA 85

2) Jonas Andersson, Sverige 49

3) Sami Selio, Finland 47

4) Ahmad Al Hameli, F. Arabemir 40

5) David Trask, Australien 32

6 ) Fabio Comparato, Italien 31

6) Pierre Lundin, Sverige 31

ARTIKELN HANDLAR OM