Polisen jagade rally- stjärna – i 165 km/tim

Besked i dag: böter och indraget körkort för Patrik Flodin

Foto: FOTO: TONY WELAM
Rallyföraren Patrik Flodin togs av polisen efter att ha kört i 165 km/tim på 110-väg.
SPORTBLADET

GÄVLE. Poliserna fick köra i 165 km i timmen för att hänga med rallystjärnan på E4:an norr om Gävle.

I dag dömdes rallykometen Patrik Flodin, 24, som i helgen fick sitt stora internationella genombrott när han sensationellt vann VM-deltävlingen i Wales, till 4000 kronor i böter.

Det innebär att länsstyrelsen kommer att dra in körkortet i två månader.

– Jag körde inte så fort som polisen påstår, säger Ilsbosonen Patrik Flodin, som dock erkänner att han körde fortare än tillåtna 110.

Polismännen låg bakom Flodin med en civil polisbil och mätte hastigheten under tre kilometer.

– Under den sträckan körde han aldrig under 150 km i timmen, ­säger poliserna som under rättegången i Söderhamn i dag hördes som vittnen.

Åklagaren har efter säkerhetsavdrag valt att åtala Flodin för att ha kört 145 km i timmen på 110-sträckan, 35 kilometer för fort.

Körkort – ett måste

Han dömdes i dag, av tingsätten i Hudiksvall som gick helt på åtalet, till 4000 kronor i böter, vilket också innebär att rallystjärnan blir av med körkortet i två månader.

– Vi agerar när en dom vinner laga kraft. Praxis för en överträdelse med 35 km i timmen är två månaders indragning av kortet, säger ansvariga på länsstyrelsen i Gävleborg.

Patrik Flodin, som i helgen fick sitt stora internationella genombrott när han sensationellt vann VM-deltävlingen i Wales, hoppades få behålla körkortet som är ett måste för en rallyförare.

Vann i Ryssland

Är karriären i fara om du fälls, frågade Sportbladet i går?

– Det är ju inte klart vilka tävlingar jag ska åka. Men säsongen börjar i januari så det skulle inte vara bra.

Patrik Flodin har länge varit ett stjärnskott i rallysporten och radat upp nationella segrar. Rallyexperter säger att han är Sveriges nästa storstjärna.

När han i höst blev inbjudan att köra en fyrhjulsdriven Subaru för ett ryskt team, URT, i ryska mästerskapen tog han chansen – och vann.

Vinsten gjorde att han även fick köra den avslutande VM-tävlingen, Rally Wales GB, där han tog en ny seger i grupp N för produktionsbilar, som är den näst högsta klassen.