KRISENS OFFER

Motorsporten hårdast drabbad av finanskrisen: ”Man blir mörkrädd”

Foto: FOTO: REUTERS
I TÅRAR Ikuo Mori, vd för företaget som tillverkar Subarubilarna, kunde inte hålla tårarna tillbaka när han meddelande att Subaru tvingas dra sig ur rally-VM.
SPORTBLADET

Finanskrisen drabbar ­idrotten hårt – över ­hela världen.

I går tvingades en tårögd vd meddela att Subaru efter 19 år drar sig ur rally-VM.

– Man blir nästan mörkrädd, säger Svenska Bilsportförbundets ordförande Kåge Schildt.

Överallt slår finanskrisen hårt mot idrotten.

Och värst drabbad just nu är motorsporten.

Bilindustrins svaga försäljningssiffror börjar på allvar att ge sporten problem. I måndags meddelade Suzuki att de drar sig ur från rally-VM.

I går gjorde Subaru samma sak. På en presskonferens i Tokyo berättade en märkbart rörd vd för Fuji Heavy Industries, som tillverkar Subarubilarna, att det inte längre är möjligt för företaget att tävla i VM.

– Vårt företagsklimat har ändrat sig dramatiskt på grund av den snabba nedgången för den globala ekonomin, säger Ikuo Mori.

Chock för motorvärlden

I 19 år har Subaru deltagit i VM med stora framgångar. Bilmärket har haft mästare som Carlos Sainz och Colin McRae.

Avhoppen kommer som en chock i motorvärlden.

Och då har krisen ännu inte slagit till med full kraft.

Vad som händer med hårt drabbade Ford är ännu osäkert.

– Det är ett tecken i fel riktning. Det här hade inte vi väntat oss, det kom som en chock säger Kåge Schildt, Svenska Bilsportförbundets ordförande.

”Måste se om ditt hus”

– På sikt tror vi att många i den här sporten kommer att drabbas av det som händer i bilindustrin. Vi tror att det händer något först om några år. I Sverige har de flesta tecknat längre sponsoravtal.

– Men det är flera sporter som måste se om sitt hus.

Som exempel på ytterligare direkta offer av finanskrisen finns flera storlag i fotboll. I den spanska klubben Valencia har det talats om konkurs och nu kan flera viktiga spelare tvingas lämna klubben.

Klubben har en skuld på hela 445 miljoner kronor.

Kan förlora Villa

Bland annat spekuleras det i huruvida Valencia har råd att behålla EM:s succéskytt David Villa.

Men enligt klubbens vice president är Villa dock inte på väg någonstans.

– Varken Villa eller Silva kommer att lämna klubben, säger Fernando Gómez enligt spansk ­media.¨

FAKTA

SLAR HART MOT SPORTEN – ÖVER HELA VARLDEN

Spanien

Enligt rykten pumpas 445 miljoner kronor in i Valencia för att klara upp finansiella problem. Om klubben ska kunna värva ­någonting måste spelare säljas.

Deportivo La Coruna letar febrilt efter en ny tröjsponsor efter att Martinsa-Fadesa SA gått omkull.

Ryssland

Flera klubbar i KHL uppges ligga efter med löner till spelare. Vissa har inte fått något alls, andra har fått en liten del.

Den ryska bandyn har jätteproblem där flera svenska spelare den senaste månaden fått ­sparken.

England

Chelsea har under hösten sett över sina utgifter genom att minska på personalstyrkan. 15 av 25 scouter har fått sparken.

West Ham drabbades av ett hårt bakslag när de dömdes till att betala 300 miljoner kronor i kompensation till Sheffield United efter den omtalade Tevezaffären 2007. Domen är överklagad.

Liverpools ägare Tom Hicks och George Gillett har bara veckor på sig att betala en skuld på 4,4 miljarder kronor.

Finanskrisen har också drabbat Dubai och enligt Daily Mail har shjeken Al-Maktoum dragit tillbaka sitt intresse i form av ett bud på Liverpool på drygt sex miljarder kronor.

Italien

Serie C-laget Pescaras spelare har väntat hela hösten på att få ut sina löner. Nu börjar spelarna göra uppror i klubben.

Japan

Formel 1 står inför stora problem efter att Honda drog sig ur i början av december. Dessutom valde Subaru att lämna VM-satsningen nästa år och Suzuki tog samma beslut i måndags.

USA

Den nystartade damligan i fotboll verkar köra igång i månadsslutet av maj. Ligan har hittills kantats av flera rykten om ekonomiska försämringar.

Sydafrika

Fifa, Internationella fotbollsförbundet, befarar att VM-slutspelet i Sydafrika 2010 kan få minskade publikintäkter i spåren av finanskrisen.

Sverige

Kalmar FF:s planerade arenabygge drar ut på tiden. Förutsättningarna för att finansiera ett lån på 230 miljoner kronor har de senaste månaderna kraftigt försämrats.

Till nästa säsong minskas antalet race i STCC minskas från elva till nio för att möta finanskrisen. Tanken är att det ska bli mindre kostnader för de mindre stallen.

Det alpina landslaget håller på att omförhandla två tunga avtal med krisdrabbade Carnegie och SAS. Oklart och osäkert var det kommer att sluta i dagsläget. Just nu har det alpina landslaget främst drabbats av en försvagad krona. Landslaget har en hel del anställda i USA och väldigt skenande utgifter i Europa.

Skidskyttelandslaget har haft det jättesvårt att hitta sponsorer. Åkarna förlorar flera hundratusentals kronor på uteblivna kontrakt.

EM-truppen i simning till Kroatien var kraftigt bantad. Truppen minskades med nästan hälften på grund av för höga kostnader.

OS-skytten Håkan Dahlby jagar sponsorer utan att lyckas.

ARTIKELN HANDLAR OM