Motorlistan 5 september

SPORTBLADET

Anna Andersson listar de som förtjänar att listas inom motorsporten.

En man att hålla ögeonen på Valentino Rossi tar hem pole position på veckans motorlista. FOTO: AP

1) Valentino Rossi

Det är dags för VM-deltävlingen i Misano, hans vardagsrum. Italienaren har växt upp 15 kilometer i från banan och därför är det enormt svårt att rubba honom just då. Han föll i Indianapolis senast och nu har han bara 25 poäng ner till Yamahakollegan Jorge Lorenzo. Det blir en spännande avslutning på säsongen, fem lopp återstår.  

Viasat Motor, söndag kl 13.30

2) Kimi Räikkönen

Tog sin och Ferraris första seger för i år på Spa I veckan har han varit ryktenas man, det snackas om r Brawn eller McLaren och det senaste ryktet är att Nokia ska bli huvudsponsor åt Renault och vill köpa med sin världsmästare. Oavsett sanningshalten så är Kimi mannen på allas läppar.

3) Nico Rosberg

Ska vara klar för McLaren-Mercedes. Enligt tyska SportBild väntar man bara på att advokaterna ska gå igenom det 70-sidor långa kontraktet. Han ersätter Heikki Kovalainen.

4) Mikko Hirvonen

Finländaren leder WRC när det nu är tre deltävlingar kvar. Just nu kör de i Australien och han har Sebastien Loeb i hälarna.

Eurosport söndag kl 10.15

5) Michael Jernberg

Han jagar sitt första EM-guld i rallycross, han hotas av norrmannen Sverre Isachsen och Kenneth Hansen. Två deltävlingar återstår.

– Jag måste besegra Isachsen i båda loppen, men jag får inte räkna bort Kenneth. Vinner han de två tävlingarna som är kvar blir han också farlig. Han ger liksom aldrig upp, säger Jernberg.

TV4 sport, söndag kl 23.30

6) Mattias Ekström

Kör för att återta ledningen av DTM, fyra deltävlingar återstår. Han har en poäng upp till Audikompisen Timo Scheider som leder och även vann serien förra året. I helgen kör depå Brands Hatch.

Canal +, söndag kl 13.45

7) Giancarlo Fisichella

Han ersätter Luca Badoer och kör för Ferrari under resten av säsongen, nästa år blir han testförare för stallet. Italienarens plats hos Force India tar troligen landsmannen Vitantonio Liuzzi över.

8) Joakim Ljunggren

Är VM-trea i enduro när nu en deltävling återstår. Den körs i Frankrike nästa helg.

9) Rickard Rydell

Två teamkompisar i VM-ledning så svensken får stallorder allt som oftast. Han kör nu för att förbättra sig från plats fyra till plats tre, han har 21 poäng upp till BMWs Augusto Farfus och det är 80 poäng kvar att köra om. I helgen kör de i tyska Oschersleben.

10) Johan Carlsson

MX1-föraren bröt nacken i juli men är nu på väg tillbaka. Han har fått slänga kragen och ska börja rehabträna. Däremot har han inget VM-kontrakt till nästa säsong.

Motorstopp

Renault

FIA undersöker nu om Flavo Briatore beordrat Nelson Piquet att krascha sin bil under kvällsloppet i Singapore förra året. Fernando Alonso var den ende som tankat innan säkerhetsbilen kom ut och trots att han startade från plats 15 så vann han. Den 21 september ska teamet stå till svars inför FIAs världsråd - och de riskerar att förlora sin plats i F1.