”Synd om Alonso”

Kubica och Alguersuari imponerar på Blomqvist

SPORTBLADET

Efter det tredje F1-loppet i Malaysia ger Janne Blomqvist, Viasats F1-expert, sina kommentarer om loppet.

På nytt var det Red Bull som hade pole position, Webber hade kvalat in som etta och Sebastian Vettel som trea. Stallet hade en mycket lyckad dag då man utan några problem kunde ta en dubbelseger.

Vad säger du om Red Bulls resultat?

– De bevisade för tredje gången hur bra bilen är. Den här gången höll den hela vägen och de kunde vinna. Det syntes också vad föraren betyder, jag tror inte att Sebastian Vettel hade tagit hem det om han inte hade kommit förbi Webber redan i starten. Det var imponerande körning.

Både Ferrari och McLaren hade kvalat bort sig och tvingades starta långt bak i fältet. Hamilton var den som jagade hårdast och kämpade för att komma i fatt.

Hur hanterade han sin dåliga startposition?

– Hamilton körde grymt bra, han imponerade stort under den första tredjedelen av loppet. Men sedan höll inte däckstrategin och Hamilton fastnade bakom Sutil. Men han gjorde vad han kunde med de förutsättningar han hade.

Vad säger du om Ferraris insats?

– De hade samma läge som McLaren, men de gjorde sämre starter. Massa försökte kämpa sig framåt och Alonsos bil gick inte bra. Trots det stred han som en tiger för att gå förbi med sin trasiga bil innan han tvingades bryta, jag tycker verkligen synd om honom.

Vad var den största överraskningen på Sepang?

– Vädersituationen, alla var förvånade över att det inte regnade under själva loppet. Sedan tycker jag att Robert Kubica som blev fyra och Force India stod för positiva prestationer. Force India står verkligen och knackar på dörren för att kliva in bland de stora teamen. Jaime Alguersuaris omkörning av Nico Hülkenberg var också riktigt vass, det får nog räknas som Alguersuaris genombrott i F1.

Hur tycker du att det nya reglementet har fungerat så här långt?

– Jag skulle vilja säga ”vad var det jag sa”. Efter premiären klagades det hejvilt på tråkiga race, men nu har vi sett flera lopp med grym spänning och många omkörningar. Det är en superbra inledning och det kommer att bli stenhårt i år.