Motorlistan 3/7

POLE POSITION

SPORTBLADET

1) Marcus Ericsson

Det var äntligen slut på strulet för GP2-föraren som visade precis hur bra han kan vara när allt stämmer. Segern i Valencia ger eko, kan Ericsson fortsätta så här kommer den där efterlängtade F1-styrningen allt närmare.

2) Andréas Eriksson

Förutom att vara teamchef och själv tävla i rallycross-EM är Eriksson och Olsbergs MSE på väg att introducera rallycrossen i USA. Eriksson har så många bollar i luften att det drabbar hans egen tävlingskarriär, men det uppvägs av all den goodwill som rallycrossen får.

3) P-G Andersson

Den svenske rallyföraren blev på nytt kallad till Ford för att vara med och testa Super 2000-bilen som man utvecklar inför nästa års VM. P-G har uppenbarligen hamnat på god fot med Fordbossen Malcolm Wilson och kanske kan den kontakten bära hela vägen till en VM-styrning. Det vore verkligen på tiden.

4) Tom Söderström

Motocrossföraren plockar stadigt poäng i VM, även om det som bäst bara blivit en femtondeplats. I helgen väntar VM i Uddevalla, Söderström är det främsta svenskhoppet och nu är det tid att visa fansen vad han kan.

5 Kenny Bräck

Indykungen gör comeback igen, det blir X Games för andra året i rad. Kanske inte så stor nyhet, men det är definitivt roligt att en av Sveriges största motorstjärnor fortsätter bjuda publiken på härliga upplevelser. Kenny är en mästare, det betvivlar ingen som sett honom köra.

6) Kamui Kobayashi

Sauberföraren visade både kämpaglöd och vinnarskalle när han nöp två placeringar under det sista varvet av F1-loppet i Valencia. Japanen körde om självaste Fernando Alonso och tog sjundeplatsen.

7) Marcus Norlén

Har guldläge att ta sitt första SM-guld i motocross och har fått ett wild card till Uddevalla-VM. Det är inte första gången Norlén kör VM, det tidigare försöket att etablera sig på internationell toppnivå misslyckades, men kanske kan Norlén plocka fram gamla vinnartakter.

8) Peter Hedström

Har tidigare blivit sedd som en av arvtagarna till det äldre gardet i rallycrosstoppen. Men ekonomin har satt käppar i hjulet för talangen som gått på sparlåga och inte tävlat så mycket. I helgen finns han på plats i Höljes och det är en återkomst som är bra för sporten.

9) Chris Patterson

Irländaren Patterson är ny kartläsare åt Petter Solberg efter att ha blivit utvald under en audition med två andra förare. Han hamnar i hetluften direkt, den 9–10 juli gör han debut bredvid Solberg då det är dags för VM-tävlingen i Bulgarien.

10) Robert Kvarnström

Enduroföraren har en tredje- och en fjärdeplats från de två senaste JVM-tävlingarna. Det har så sakta börjat stämma för Gas Gas-föraren efter flera motiga säsonger och många skador. Nu gäller det bara för Kvarnström att hänga i, när allt stämmer är han en av de snabbaste både i Sverige och internationellt.

MOTORSTOPP

Josef Kral

GP2-föraren Josef Kral, Marcus Ericssons teamkompis, råkade ut för en våldsam krasch i Valencia. Efter att ha kört på Rodolfo Gonzalez blev Kral luftburen och gjorde en piruett innan han dunsade in i säkerhetsbarriären. Ett par timmar senare gjorde F1-föraren Mark Webber en liknade luftfärd på samma ställe. Båda två klarade sig utan allvarligare skador.