Superstjärnans mål – VM-titel nummer tio

Valentino Rossi: ”Det är
både en dröm och ett mål”

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

Valentino Rossi och Ducati. Det presenterades som ett drömpar.

Men framgången uteblev och nu har relationen spruckit. Storstjärnan återvänder till Yamaha.

- En tionde VM-titel är min dröm och också mitt mål, säger han.

För två år sedan bytte roadracingens stora stjärna från Yamaha, där han fick se sig slagen av kollegan Jorge Lorenzo, till Ducati. Målet var att nå stora framgångar, men än så länge har det inte blivit en enda seger.

- Vi försökte få en italiensk förare att nå framgång med ett italienskt märke, men tyvärr lyckades det inte, säger Valentino Rossi till motorsporttotal.

- Det var två väldigt tuffa år och jag har verkligen fått kämpa. Vi kunde varken förbättra farten eller prestandan så att vi kunde vara med i toppen och därför har jag bestämt mig för att det räcker nu. Jag funderade över vilken MC som kommer att vara snabbast de kommande två åren för kanske är min karriär slut sedan.

Fyra titlar med Yamaha

Det gör att han nu återvänder till fabriksteamet Yamaha, som han tagit fyra VM-titlar tillsammans med och Yamahas M1 har varit mycket framgångsrik i år. Jorge Lorenzo leder VM inför helgens tävling i Indianapolis och Tech-3 Yamaha med Andrea Dovizioso är fyra i VM.

- Jag vet inte, många säger att man blir starkare när man har det tufft och jag hoppas det. Det blir säkert jobbigt i början, men å andra sidan så har jag kämpat väldigt länge, men tyvärr inte om segrar. Jag njuter av att köra, men tyvärr så har det inte klickat mellan mig och Ducati och det har blivit väldigt, väldigt svårt. Självklart är alla killarna i startfältet också riktigt bra.

Målet - titel nummer tio

Kontraktet gäller över två år och det har spekulerats i om Rossi sedan tänker köra superbike.

- Vad som händer i framtiden beror på hur det går resultatmässigt de kommande två åren, jag vill helst köra motoGP i mer än två år till, men allt beror på hur snabb jag är på M1, säger Valentino Rossi som dock har ett givet mål.

Ännu en VM-titel.

- En tionde VM-titel är min dröm och också mitt mål. I min situation så måste jag också ta reda på om jag är en toppförare och om jag är tillräckligt snabb för att stå på pallen. Efter två år som dessa så kan ingen av oss veta det. Innan jag snackar om VM-titlar så måste jag se om jag kan vara med och slåss om en plats i första startled och en plats på prispallen. Sedan kan vi diskutera vidare.

Han ersätter Ben Spies hos Yamaha, men vem som tar Rossis plats intill Nicky Hayden hos Ducati är inte klart. Det sägs att italienaren Andrea Dovizioso är aktuell.

FAKTA

Annas Motorlista 18/8

1) Valentino Rossi

Drömäktenskapet med Ducati spricker. Efter två år utan framgångar så lämnar superstjärnan det italienska stallet och återvänder till Yamaha. Där han blir stallkompis med VM-ledaren Jorge Lorenzo.

2) Jimmy Eriksson

Killen från Tomelilla är sommarens racingsvensk. Han utökade sin ledning i  ATS Formula 3 Cup när han stod på pallen på Red Bull ring och nästa vecka är det dag för tävlingar på Lauzitsring. Tre tävlingshelger återstår för svensken som kör för klassiska Lotus.

3) Antonio Lindbäck

Tog karriärens första VM-seger förra helgen. Speedwayföraren vann Italiens GP i Terenzano. I sammandraget ligger han nia, Fredrik Lindgren är bäste svensk och sjua, Andreas Jonsson åtta. Nästa deltävling avgörs den 25 augusti.

4) Felix Rosenqvist

F3 Euro Series kör på svenskens favoritbana, Nürburgring. Han hoppas nu på att avancera från plats sju i tabellen. I EM-serien, dit resultaten i två av loppen räknas, ligger han fyra. I gårdagens kval var han tvåa, knappt slagen av Daniel Juncadella.

5) Mattias Ekström

Efter den första halvan av DTM-säsongen har han bara hälften så många poäng som mästerskapsledaren Gary Paffett. Senast var det en nolla och han har ännu inte vunnit något lopp, ändå ser han med tillförsikt fram emot resten av säsongen:

- Min erfarenhet säger mig att det handlar om de små detaljerna bloggar han.

6) Peter Sauber

Det ryktas om att han funderar på att sälja sitt stall till Volkswagen. Han bekräftar att man fört diskussioner. Det sägs även att Porsche är intresserade av att testa F1.

7) Pontus Tidemand

Ledde rally-SM efter två deltävlingar. Sedan gick styrstången av på den tredje och nu ligger han trea i mästerskapet, 22 poäng efter veteranen Mats Jonsson (4wd). Nu satsar han på avancemang när Västrallyt avgörs under dagen. Tre deltävlingar återstår av säsongen.

8) Jocke Mangs

Den flerfaldiga Porschemästaren gör debut i TTA när han kör med Brovallen design  på Karlskoga motorstadion i helgen. Fredrik Ekblom  leder mästerskapet.

9) Ola Nilsson

Han, Rasmus Mårthen och Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tufft motstånd när Volkswagen Scirocco R-Cup kommer till Nürburgring. Carlos Sainz, Juha Kankkunen, Markku Alén och Sébastien Ogier är helgens gästförare.

10) Jorge Lorenzo

Hoppas på seger i helgens MotoGP lopp i Indianapolis. Tufft motstånd får han av VM-tvåan Dani Pedrosa och trean Casey Stoner.

Motorstopp

Mercedes

Enligt uppgifter båda i Tyskland och i Frankrike är Mercedes på vag att lämna F1 som fabriksstall redan efter 2013. Stallet under Ross Brawn ska finnas kvar, men under ett annat namn. Mercedes ska däremot fortsätta som motorleverantör.