Väntade vinnare på Gotland

SPORTBLADET

Det blev väntade segrare när den 29:e upplagan av världens största endurotävling, Gotland Grand National, på lördagen avgjordes på Tofta skjutfält söder om Visby.

De båda förare som vann förra året tog hem tävlingen också i år, franske världsmästaren Pierre-Alexandre Renet på herrsidan och Sandra Adriansson från Borås bland damerna.

Många hade väntat sig en tuff duell om segern mellan i första hand Renet och Mats "Lappen" Nilsson, som vunnit GGN inte mindre än åtta gånger. Så kunde det också blivit om inte svenskan kraschat tidigt i loppet och hamnat rejält på efterkälken. "Lappen", som aldrig ger upp, kom dock igen starkt och kunde till slut bärga andraplatsen och därmed bli nordisk mästare.

"Hade problem i starten"

Pierre-Alexandre Renet tog en ganska så betryggande ledning efter ungefär halva tävlingen, som totalt omfattar drygt 15 mil.

– Men jag hade problem i starten, sade Renet efter målgång. I trängseln körde jag omkull och många förare passerade.

Redan efter tre av de sju varven var dock fransmannen uppe i täten sedan den då ledande norrmannen Kjetil Gundersen tvingats bryta med maskinproblem. Därefter var Renet aldrig riktigt pressad och kunde mot slutet köra hem segern på ren säkerhet.

Adriansson överlägsen

Om Renet tog en tämligen bekväm seger bland herrarna så var Sandra Adriansson, som tog sin tredje seger totalt i GGN, ännu mer överlägsen bland damerna med en segermarginal på närmare fem minuter till Sanna Bergman, Sala. Sandra var förstås glad över segern, men kritisk till att damerna år efter år tvingas tävla samtidigt som motionärerna. Vilket gör det trångt och chansartat längs den gyttjiga och svåråkta banan.

– Tveksamt om jag kommer tillbaka nästa år. Om jag ska tävla här igen vill jag att vi damer också får köra bland eliten. Det är inte alls kul att tävla under de här omständigheterna, sade Adriansson.

Thomas Gottfridsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM