Andersson: Upphämtningen är inget annat än mästerlig

SPORTBLADET

I efterhand är det lätt att läsa statistiken och tänka:

Vettel, han med den överlägsna bilen gled fram till titeln igen.

Men inget kan vara mer fel.

Under tidernas bästa F1-säsong visar han att han är en mycket stor mästare – och han besegrade en som är minst lika stor.

Sportbladets motorexpert Anna Andersson.

När Sebastian Vettel blev påkörd, skadade bilen och stod med nosen mot resten av fältet redan på det första varvet tvivlade många på att han skulle kunna vinna sin tredje VM-titel i rad. När han sedan fick nya torrdäck samtidigt som regnet kom och han två varv senare sjönk genom fältet eftersom han tvingades in i depån för att byta till regndäck satte Tyskland sin öl och bratwurst i halsen.

Men en person tvivlade aldrig.

Sebastian Vettel själv.

Det är en av de sakerna som gör honom till en mycket stor mästare. Oavsett hur svår situationen är ger han inte upp och på något sätt kan jag inte låta bli att tänka tanken – kanske var den starten något av det bästa som kunde hända honom.

Han hade nerverna utanför overallen i starten. Han var för försiktig och tänkte för mycket, men plötsligt fanns det ingen tid att fundera längre. Han fick gå in i bubblan, koncentrera sig på sin uppgift och köra utan bara f-n. Då är han också som allra bäst.

Ingen felfri säsong

Finalen var allt annat än en promenad för Vettel och det har inte den här säsongen varit vid något tillfälle. Han har haft en bil som inte varit hundraprocentig, han har tvingats bryta med en trasig generator vid två tillfällen. Han har tvingats starta från depån sedan han har haft för lite bränsle i tanken och han vann bara ett enda av säsongens 13 inledande lopp.

Hans upphämtning under hösten har varit mästerlig och han är en mycket värdig mästare.

Men det finns ytterligare en förare som hade varit precis lika värdig om han hade vunnit titeln i går.

Fernando Alonso.

Bilden sänkte Alonso

Spanjoren  har lyckats förvandla en underlägsen bil till en VM-kandidat. Han har gång efter annan tagit ur mer än max av den och han avslutade säsongen som tvåa i Brasiliens GP. Han föll på att bilen var lite för dålig i kvalen och att han vid två tillfällen tvingades bryta efter kollisioner i starten.

Incidenter som han inte kan lastas för – men som kostade honom VM-titeln.

Trots att han tidigare har vunnit två VM-titlar har han i år gjort sin bästa säsong någonsin och redan på prispallen förkunnade han att han och Ferrari satsar allt på att vinna titeln nästa år.

Jag ser redan fram emot den duellen.

Felipe Massa har i de två senaste loppen visat varför Ferrari förlängt hans kontrakt. Det går inte att hitta någon förare som är mer lojal mot sin arbetsgivare än vad han är.

Lewis Hamilton avslutade sin tid hos McLaren med att bli påkörd och bryta. Han var värd ett bättre öde.

Tack Schumi. Oavsett vad man tycker om Michael Schumacher har han gjort mycket för sporten och det känns rätt  att sluta cirkeln med en sjunde plats. Det var också på den placeringen han startade sitt första F1-lopp i Belgien 1991.

F1-säsongen inleddes med sju olika segrare på lika många lopp.

Den avslutades med att en kaosartade final där det var tydligt att tidernas bästa F1-säsong har två stora mästare.

Men bara en av dem kunde ta sin tredje VM-titel.

ARTIKELN HANDLAR OM