Nya formel E kommer tv-sändas: ”En sport i tiden”

SPORBLADET AVSLÖJAR: Sänds i tv

Foto: fiaformulae.com
SPORTBLADET

Tänk dig F1 i en storstad, med miljövänliga bilar och erfarna förare.

Det blir formel E.

I morgon är det debut och Sportbladet kan ­avslöja att det sänds i svensk TV.

FIA har länge letat ­efter ett miljövänligt alternativ till F1 och nu har man hittat det. 15 förare med erfarenheter av F1 ställer upp i det nya VM:et för elbilar. Det avgörs på tio olika stads­banor med start i Kinas ­huvudstad Peking och final i London, Storbritannien, nästa sommar.

Det kommer dessutom att sändas på svensk TV. MTG har skrivit ett kontrakt för hela säsongen och Viasat sänder hela säsongen i Sverige, Norge och Danmark.

”Känns intressant”

– Det är en sport i tiden, ett mycket välkommet initiativ. Det är världens första elektriska racingmästerskap för ensitsiga racerbilar och det känns intressant. Det är en spännande rättighet och det finns många intressanta aspekter både när det gäller miljön och själva racingen, säger Visats sportchef Per Nunstedt.

Tio olika stall med två f­örare i varje är med i världsmästerskapet, bland ­förarna finns Nelson Piquet jr, ­Bruno Senna och Jarno Trulli. Varje deltävling ­avgörs under en dag och premiären sänds i Viasat Motor med Janne Blomqvist som kommentator.

– Då visar vi också highlights från kvalet, framöver kommer vi att sända loppen men vi måste se över i vilket format och i vilka kanaler vi ska sända, säger Nunstedt.