Bröt revbenen och svimmade

Svenskan i dramatisk VM-olycka: Vi fick i alla fall pris för bästa krasch

1 av 5
SPORTBLADET

Veronica Olderin och Kristina Coleman kraschade ordentligt under VM i offshoreracing i helgen.

Blåslagna och med knäckta revben ställde de ändå upp i lördagens race – där Veronica slogs medvetslös och bröt av tre revben helt och hållet.

– Vi fick i alla fall pris för bästa krasch, säger hon och skrattar.

Veronica Olderin, 25, och Kristina Coleman, 24, siktade på medalj i helgens VM i offshoreracing. Båtarna i deras klass kan gå upp till 75 knop, motsvarande 135 kilometer i timmen, och tävlingarna hölls utanför den brittiska ön Guernsey i den engelska kanalen.

– Det var stökigt väder, det blåste väldigt mycket och sjön låg på nära två meter när vi tränade första dagen, berättar Veronica Olderin.

Slog runt                              

Trots det förrädiska vädret tog tjejerna ändå ledningen tidigt i torsdagens race, och ledde fortfarande efter det första varvet av loppet.

Men i inledningen av det andra varvet, strax efter en sväng, lyfte båten och kom snett i landningen. Fören skar ner i vattnet och båten slog runt omedelbart.

– Båten hamnade upp och ner. Jag och Kristina tog oss ut och upp till ytan utan problem, men jag fick sprickor i tre revben och fick åka till sjukhus, berättar Olderin.

Svimmade av smärta  

Mekanikerna lyckades laga båten lagom till fredagens träning och på lördagen var det återigen dags för tävling. Men efter tre varv i loppet var olyckan återigen framme.

– I ett lyft så bröt jag av revbenen helt och tuppade av. Jag vaknar av att Kristina sliter upp mitt visir och säger: ”Nu är det färdigkört”, säger Veronica Olderin.

Hon kördes med ambulans till sjukhuset där det konstaterades att det ”bara” handlade om tre brutna revben.

– Tyvärr fick vi inte starta på söndagen, när revbenen är av så är det stor risk att man kan punktera lungorna. Jag är fortfarande väldigt besviken och ledsen att det inte gick bra, det känns som en mindre flopp att vi åkte 250 mil och bara fick köra ett varv och visa hur bra vi faktiskt är, säger hon.

Så ni hade ställt upp på söndagen om ni bara fick?

– Alltså, ja det hade vi nog.

Fick pris för ”bästa krasch”

Veronica Olderin och Kristina Colemans VM-äventyr får ändå ett relativt lyckligt slut.

På den officiella medaljutdelningen fick svenskorna ett eget pris.

– Ja, vi fick pris för ”bästa krasch”, haha. Det är en plojgrej, men det känns ändå kul att komma hem med något. Det som känns skönast är att Kristina mår bra. Nästa år är vårt år, då är vi dubbelt så starka. Så fort mina revben har läkt så är det ner i båten igen, säger Veronica Olderin.