Norske Solberg vann rallycross-VM

Foto: Arkivbild: Bildbyrån
Petter Solberg
SPORTBLADET

Petter Solberg drömde om att bli historisk.

Nu har den drömmen slagit in.

– Ja fy fan. Jag lever min dröm, säger han.

Norrmannen Petter Solberg vann VM i rally 2003, efter 2012 lämnade han rally-VM för att satsa på rallycross och inför årets säsong satte han upp ett mål. Han ville vinna historiens första VM i rallycross och bli den första förare att vinna VM i två olika bilmästerskap.

Det klarade han i och med att han slutade trea i Italiens VM-deltävling.

–Fy fan. Det var väldigt problematiskt, men när jag satsar så satsar jag 110 procent och jag lever min dröm för livet handlar inte om pengar. Jag gav allt och vill du det tillräckligt mycket så är allt möjligt. Jag tror inte att jag har landat än....

”Jag är så nervös”

Nej, det låter inte så. Du hade problem i kvalet, sedan gick dämparen och du hade punktering i finalen. Hur bemästrade du det?

– Målet var att bli trea och det gick på något sätt. Jag kan köra en specialsträcka på sex mil i rally utan att bli nervös en gång, men fyra varv i rallycross tar slut på en. Jag är så nervös.

- Det är fyra andra galningar där ute som kan flytta på dig och om du bara gör det bra och inte perfekt så har du ingen chans.  Jag har ett fantastiskt team också och en fantastisk fru som har byggt upp detta tillsammans med mig även om hon var i Norge med sonen som både är nordisk, svensk och norsk mästare i crosskart. Vilket år vi har haft.

Hansen vann

Solberg som kör för Citroën behövde vara 60 poäng före finländaren Toomas Heikkinen för att vinna titeln, Heikkinen missade finalen och Solberg är exakt 60 poäng före honom i mästerskapstabellen och han har också tillräckligt många loppvinster.

– Det var knappt och vi hade tekniska problem, men det räckte, berättar Solberg.

– När vi gick i mål fick vi räkna antal poäng och loppsegrar, jag fick beskedet när jag stod på prispallen och tog emot tredjepriset. Det var tårar och en massa gratulationer.

Tävlingen vanns av svenske Timmy Hansen, Peugeot, han var 12 sekunder före Richard Göransson som VM-debuterade och Solberg var trea i mål. EM-titeln gick till Sverige, Robin Larsson säkrade den i säsoingens sista EM-deltävling. I VM återstår däremot två deltävlingar.