Vapnet bakom Dakarsuccén

Al Attiyah en sträcka från seger – tack vare lerduvor

SPORTBLADET

Han är en av världens bästa skyttar.

På väg mot ännu en ­seger i Dakarrallyt

– Allt fungerar till 100 procent i år, säger han.

Nasser Al Attiyah är en av Qatars mest kända idrottsmän. Han tävlar i rally-VM, han är framgångsrik i Dakarrallyt och han är en av världens främsta skyttar. Han har tävlat i fem olympiska spel och han vann en medalj i skeet under OS i London 2012.

Det är den kombinationen som gjort honom stark:

– Han har lärt sig lita på det han ser och det han känner, det är direkt action. Han störs inte av omgivningen och han lever i sin bubbla, säger kart­läsaren Tina Thörner som delade bil med Al Attiyah under två år.

”Var hetsig i början”

Då var han i början av sin karriär inom maratonrallyn och han var långt ifrån så lugn och organiserad som i dag.

– På den tiden var han mycket hetsigare, körde på allt och gasade hela tiden. Jag fick säga till honom att lugna ner sig, läsa av naturen så att vi kunde välja när vi skulle attackera och när vi tjänade på att ta det lugnt, säger Tina Thörner till Sportbladet.

Vann 2011

– Det är nyckeln till ett rally som Dakar, ibland kan du trycka på, men ibland måste du köra långsamt som en gubbe i hatt för att behärska omgivningen. Det har han lärt sig och den kombinationen är vinnande.

Al Attiyah vann Dakarrallyt 2011 och har haft greppet om årets otroligt tuffa Dakarrally ända sedan starten i Buenos Aires för ungefär två veckor sedan.

– Han åker otroligt mycket bil, mest av alla i både rally och rally raid. Han tränar hårt, skaffar sig mycket erfarenheter eftersom han kör i rally-VM också och det gör att han håller alla celler alerta. Det gör honom framgångsrik, säger Thörner som fortfarande träffar sin före detta chaufför ett par gånger om året.

– Han har alltid fokus och kan stänga av omvärlden. Han har sin egen skalle, är både ödmjuk och knallhård på samma gång.

Själv hävdar Nasser Al Attiyah, precis som Thörner, att det är balansen som avgör i Dakarrallyt. Snabbast är inte alltid bäst.

Leder med 35 minuter

– Det handlar om att balansera farten rätt utan att ta för många risker. Det avgör hela tävlingen, ­säger han till redbull.com.

– Du måste tänka på hela racet, samtidigt som det är en sprinttävling. 2010 förlorade jag hela tävlingen med två små minuter till Carlos Sainz.

I år leder han Dakarrallyt med ungefär 35 minuter när en enda specialsträcka återstår.

FAKTA

MOTORLISTAN:

1) Nasser Al Attiyah

Från start till mål har han dominerat årets Dakarrallyt och kombinationen lerduveskytte och rally har återigen varit vinnande. En etapp återstår och han leder med hela 35 minuter.

2) Marc Coma

28-åringen har fyra segrar i Dakarrallyt, i dag kan han vinna sin femte. Spanjoren har lagt upp årets lopp perfekt och har 17 minuter ner till tvåan inför den avslutande etappen

3) Sebastien Ogier

Han och VW har dominerat rallysporten i två år. Nu kommer den nya bilen som ska ta hem en tredje VM-titel. Den 22:a januari drar VM-säongen igång i Monte Carlo.

4) Thomas Berglund

MC-föraren har gjort en heroisk insats i Dakarrallyt. Han leder klassen Malle moto (förare som servar cykeln själv) och ligger på plats 23 totalt. Även bröderna Mikael (67:a) och Anders Berglund (75:a) är kvar i den tuffa tävlingen när det är dags för målgång..

5) Lewis Hamilton

Mercedes sägs erbjuda sin världsmästare mer än 570 miljoner kronor för ett treårskontrakt. Lägg där till bonusar kring 9,5 miljoner per vunnet race och över 45 miljoner för en VM-seger till. Kontraktet är inte undertecknat än.

6) Sebastian Vettel

Den fyrfaldige F1-mästaren har varit i Maranello, Ferraris fabrik, och jobbat i simulatorn. Nu är säsongen igång.

7) Mikaela Åhlin-Kottulinsky

165 förare från 30 länder anmälde intresse för den nya serien Audi TT Cup. Svenskan fick en av platserna och målet är DTM.

8) Pontus Tidemand

Han är ett svenskt hopp i Svenska rallyt. I år ligger fokus på WRC 2 för att sedan ta steget upp till WRC.

9) Andreas Jonsson

Det går att följa speedwayförarens kamp för VM-poäng i svensk TV. Viasat har förlängt rättigheterna för VM i speedway, VM i rallycross och Nascar.

10) Ramona Karlsson

Den svenska rallytjejen får förlängt förtroende i FIA Women in Motorsport Commission, WMC. De arbetar bland annat för att göra motorsporten jämställd.

Motorstopp

Nürburgring

Tysklands F1-lopp skulle ha avgjorts på Nürburgring i sommar, men enligt Bernie Ecclestone så flyttas det till tyska Hockenheimring.

ARTIKELN HANDLAR OM