Fastesson redo för ny isracingsäsong – 71 år gammal

"Det gör ont att göra sig illa i den åldern"

Foto: Pic-Agency
Conny Fastesson.
SPORTBLADET

De ståldubbstäckta däcken spinner för ny säsong.
Posa Serenius, 67, är den gamle profilen som gasar vidare i heaten – men han är inte äldst.
På Gävle Motorstadion spolar Conny Fastesson för att få bemästra isen ytterligare en säsong.
I 71 års ålder.

– En del av dem tycker det är dags att packa ihop, men man åker ju så länge det är kul.

Isracing är den riskfyllda sporten där bakdäcken har 300 ståldubbar och framdäcken 130 ståldubbar – samtliga drygt tre centimeter långa. Det är sporten där motorcyklarna saknar broms och där flera åkare har fått sätta livet till. Det är också grenen där det gamla gardet vägrar gå i pension. Posa Serenius har bemästrat ståldubbarna under stora delar av sitt liv och kommer som vanligt finnas med heaten ska avgöras i januari.
Men 67-åringen är inte äldst på startfältet.
När Sportbladet når Conny Fastesson sitter han i en lastbil på Gävle Motorstadion och spolar isen.

– Förhoppningsvis ska jag göra en bättre säsong än i fjol, säger Conny Fastesson.

Lockades av adrenalinkicken

Conny Fastesson är veteranen som efter ett riktigt långt uppehåll, där han bland annat var ute på långsegling med frun, bestämde sig för att börja tävla i den svenska isracingserien igen.

I 71 års ålder.

– Hörredu, ja, det var nästan 27 år sedan jag slutade åka. Jag var nere med Posa och åkte en veterantävling i Ryssland för tre år sedan och det var då då blev man lite sugen igen, säger 71-åringen.

Men vad lockade dig?

– Man vill ha något att göra som är lite utöver det vanliga. Det är de täta heaten och farten, det är det som är kul, säger han och utvecklar:

– Det är alla moment med spänning som man kanske inte har i den vanliga vardagen. Men man får ju adrenalinkicken just i åkningen.

Det var säsongen 2014 som rutinerade Conny Fastesson gjorde comeback i Elitserien för SMK Gävle. Posa Serenius som var med när han fick tillbaka tävlingssuget, berättar att de känt varandra i över 20 år och än i dag har god kontakt.

– Han höll väl uppehåll i ett antal år. Sen tyckte han det var kul att åka igen. Det är väl inte så allvarlig, men han tycker det är kul. Han åker ju motorcykel på sommaren också, han älskar att åka motorcykel, säger Posa Serenius.

"Lätt att göra sig illa"

Det var inte heller en slump att vi får tag på Conny Fastesson när han spolar isen på Gävle Motorstadion. Posa Serenius berättar är att han spenderar väldigt mycket tid där. Enligt vännen är det till och med han som ligger i mest när det gäller att sköta om anläggningen.

– Det är så otacksamt när man lägger ner alla nätter och spolar och så slår det om och blir varmt igen. Det är ju ingenting man får betalt för. Det är klubben man jobbar för och han har lagt ner ett jäkla jobb, men det är otacksamt, säger Posa Serenius.

Posa Serenius är övertygad om att det inte är någon visade stor satsning som Conny Fastesson gör på isracingen, utan att det är mest för skoj skull han tävlar med hojen. Han vill också att vännen ska vara vaksam när han ska utmana ungdomarna.

– Det är lätt att bli inblandad i några smällar och göra sig illa om man har otur. Man måste ju även försöka gasa för poäng, men ha förstånd och tänk hur du åker, säger Posa Serenius.

SM-tolva i fjol

Själv siktar däremot 71-åringen på att slå förra årets resultat, en tolfteplats på SM som han inte var särskilt nöjd över.

– Förhoppningsvis ska jag göra en bättre säsong än i fjol. Då blev jag tolva på SM och det var ingen höjdare direkt. Så man ska väl försöka hamna på en bättre placering, men först ska man kvala dit också, säger Conny Fastesson.

Och att han ställer upp i tävlingarna, i 71 års ålder, går inte direkt obemärkt förbi i heaten. Yngst på startfältet är exempelvis Jimmy Olsén som är 58(!) år yngre. Och visst blir det lite pikar på banan mellan honom och de yngre åkarna.

– Ja, det är klart. En del kan bli sura när de blir spöade av en gammal gubbe.

Isracingsäsongen drar igång den 2 januari i Strömsund och pågår fram tills mars då SM ska avgöras. Den 24 januari är det dags för tävling på Gävle Motorstadion – om det nu blir någon is.

– Nu ska jag sätta mig i lastbilen och spola banan lite grann.

Så det blir is?

– Javisst, ser du.