Rallygigantens nya ökensuccé

Debuterande Loeb jagar segern i Dakarrallyt

1 av 4
SPORTBLADET

Efter nio VM-titlar i rally behövde Sebastien Loeb ny motivation.

Han hittade den i Sydamerika.

Nu kan debutanten vinna världens tuffaste tävling.

Inför Dakarrallyt var Sebastien Loeb otroligt ödmjuk. Visst har han nio VM-titlar i rally med sig, visst har han kört ban-

racing och WTCC de senaste åren, men Dakarrallyt är någonting annat.

Det är någonting helt annat.

Det anses vara världens tuffaste tävling och den pågår i Sydamerika under 16 dagar. Förarna måste bemästra öknen, klara av höjder över 4500 meter, kunna navigera i berg och flodfåror, hantera lera, sand och många andra problem som kan dyka upp.

En annan körstil

– Det är klart att jag känner mig hemma i en rallybil, men detta är något helt annat jämfört med alla andra rallybilar som jag har kört under min karriär, säger fransmannen.

– Med den här bilen tar det ett tag innan man vet hur bilen jobbar och vilka hinder och prövningar den klarar av. I rally-VM är jag van vid att undvika hinder, men med den här bilen kör man rätt igenom eller till och med över hindren.

Den första etappen av årets rally ställdes in eftersom regnet öste ner och arrangörerna inte kunde garantera förarnas säkerhet, men efter det har Sebastien Loeb imponerat.

Han och kartläsaren Daniel Elena har tagit tre etappsegrar och ligger tvåa efter sex av tretton etapper. Ekipaget har bara 27 sekunder upp till ledaren, Stephane Peterhansel som vunnit rallyt både i Afrika och Sydamerika.

”Måste se vägen”

– Men egentligen är det inte själva körandet som känns ovanligt utan det är noterna som saknas, eller snarare avsaknaden av noter. Eller det är klart att vi, Daniel och jag, har gjort noteringar, men man måste ju se vägen själv. Jag har alltid varit van vid att jag har en väg framför mig och sedan är noterna väldigt precisa i WRC och vi gör också en rejäl koll av banan innan vi kör sträckorna. Så är det inte alls i Dakar, säger Sebastien Loeb.

Peugeot dominerar

Peugeots bilar har varit överlägsna under årets deltävling. Loeb och teamkompisarna Carlos Sainz, som också vunnit VM-titeln i rally, och Stephane Peterhansel som vunnit Dakar elva gånger har ett klart grepp om tävlingen – men det är långt kvar.

I dag kör deltagarna etapp sju av tretton.

FAKTA

MOTORLISTAN

1 Sebastien Loeb

Han är debutanten som är utropstecknet i årets Dakarrally. Den mest framgångsrika föraren någonsin inom rally-VM behärskar uppenbarligen även världens tuffaste rally.

2 Lewis Hamilton

Han har varit ihop med sångerskan Nicole Scherzinger, umgåtts med Rihanna och Kendall Jenner. Nu har han lagt ut en film tillsammans med skidesset Lindsey Vonn på webben.

– Vi är bara riktigt bra vänner, säger tjejen som tidigare var tillsammans med Tiger Woods.

Oavsett hur relationen kategoriseras är ryktesspridningen i gång.

3 Mario Illien

F1-teamet Renault har skrivit kontrakt med schweizaren som anses vara en av de bästa i världen på att bygga motorer. Ändå tror teamet att det tar upp till tre år innan man är med i toppen av F1.

4 Felix Rosenqvist

Han har vunnit allt en F3-förare kan vinna. I januari får han chansen att göra avtryck i USA också. Då kör han Daytonas klassiska 24-timmarslopp.

– Daytona har alltid varit en dröm för mig, säger han.

5 Toby Price

Han tog sin tredje etappseger i Dakarrallyts mc-klass i går och hade han inte krockat med en kossa så hade han troligen tagit över ledningen i tävlingen också. Efter sex etapper har han 35 sekunder upp till ledande Paulo Goncalves.

6 Tyler Alexander

Amerikanen som var med och grundade McLaren har avlidit. Han blev 75 år gammal.

7 Johan Kristoffersson

Rallycrosstjärnan arbetar för en start i Svenska rallyt. Blir det av kör han en Skoda i WRC2.

8 P-G Andersson

Den dubble juniorvärldsmästaren gör comeback i rally-SM 2016. Han kör hela SM-säsongen och finns självklart med i Gävle tillsammans med Emil Axelsson.

9 Janne ”Flash” Nilsson

Gör comeback på racingbanan, med målet att vinna Legends cup 2016. Mästerskapet består av sju tävlingshelger med start på Kinnekulle den 14 maj.

10 Annie Seel

Trots enorma problem kämpar svenskan på i Dakarrallyt, även om hon ligger långt, långt ner i resultatlistan.

Motorstopp

Robert Kubica

n Den förre F1-föraren har avbrutit testerna inför Monte Carlos VM-rally. Han körde av i snöslasket och krockade med ett träd. Det saknas reservdelar och han måste avbryta testet.