F1-karusellen snurrar vidare

1 av 3 | Foto: TT
SPORTBLADET

Årets F1-säsong är inte ens halvvägs – men ryktena inför 2017 har redan tagit fart. Två världsmästare har inget kontrakt för nästa år och det kan påverka hela startfältet.

– Det känns lite som en skiljeväg i år och som om det kan hända mycket på förarsidan i F1 2017. Det är ett par förare som börjar bli till åren och det ryktas om att folk ska lägga av. Det påverkar alla. Det sätter press på de andra förarna också, därför gäller det att jag gör ett bra år, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

– På något sätt känns det som att det är ett gäng som har varit med väldigt länge och beroende på hur det går för dem kanske det finns ett par som lägger hjälmen på hyllan. Då brukar det bli ruljans på hela F1 och då ska jag vara där.

Vem kör var, vilka stjärnor flyttar på sig och vad betyder det för de andra förarna? Sportbladet tar greppet om förarkarusellen inför 2017.

Mercedes

Klar för 2017: Lewis Hamilton.

Kommentar: Nico Rosbergs kontrakt går ut. Parterna förhandlar och enligt Rosbergs rådgivare Gerhard Berger handlar det inte om pengar utan om vilken strategi Mercedes har för framtiden. Det sägs att Rosberg vill skriva ett kontrakt på tre år, Mercedes vill skriva ett år, två år är uteslutet eftersom kontrakten med båda förarna då går ut samtidigt. Mercedes är också intresserade av att lotsa in Pascal Wehrlein som vann DTM förra året och F1-utbildas hos Manor. Det har också snackats om att Rosberg flirtar med Ferrari.

Ferrari

Klar för 2017: Sebastian Vettel.

Kommentar: Kontraktet med den förre världsmästaren Kimi Räikkönen går ut. Han vann Ferraris senaste VM-titel 2007 och vill gärna stanna, det påtalade han i Kanada förra veckan. Sebastian Vettel vill också gärna fortsätta samarbetet med Räikkönen eftersom de respekterar varandra och trivs ihop. Italienska medier skriver dock att Nico Rosberg är aktuell, Valtteri Bottas har också visat intresse precis som Sergio Perez, Esteban Gutierrez och Romain Grosjean.

Williams

Klar för 2017: –.

Kommentar: Valtteri Bottas har kopplats ihop med Ferrari och Felipe Massa ryktas vara på väg till Renault. ”Jag kan fortsätta hos Williams, men kommer också att förhandla med andra team”, säger han enligt motorsportmagazin. Jenson Button uppges vara på väg tillbaka till Williams, teamet han inledde karriären med år 2000.

Red Bull

Klar för 2017: Daniel Ricciardo.

Kommentar: Teamets motorsportkonsulent meddelade nyligen att Ricciardo har kontrakt till och med 2018 och Max Verstappen har också ett längre kontrakt med Red Bull. Verstappen inledde säsongen hos Toro Rosso men flyttades upp sedan Ferrari visat intresse för honom och Daniil Kvjat gjort ett par missar. Även om det inte finns någon officiell bekräftelse har Verstappen en framtid hos Red Bull, han vann sitt första race för teamet och är bara 18 år.

Force India

Klar för 2017: Nico Hülkenberg.

Kommentar: Sergio Perez vet inte än var han ska köra och det ryktas om att Mercedes kan tänka sig att placera Pascal Wehrlein hos Force India i väntan på att en av deras förare flyttar vidare.

Renault

Klar för 2017: –.

Kommentar: Renault är tillbaka som fabriks- tillverkare i år och hade inte mycket tid på sig att få ihop sin satsning. Till nästa säsong behöver man någonting nytt att bygga vidare på och det snackas om att teamet vill ha Felipe Massa som har många års erfarenhet av F1. Toro Rossos Carlos Sainz sägs vara aktuell för den andra förarplatsen. ”Vi måste se hur hans kontraktssituation ser ut, men han är en intressant förare för framtiden”, säger teamchef Frederic Vasseur till Marca.

Red Bull skulle däremot gärna se att Sebastien Buemi fick chansen. Han har tidigare kört 50 F1-lopp för Toro Rosso och kör nu Formel E för e.dams.

– Det vore perfekt för vår motorpartner, säger Red Bulls teamchef Christian Horner.

Toro Rosso

Klar för 2017: –.

Kommentar: Daniil Kvjats dagar i F1 är räknade och Renault är intresserade av Carlos Sainz, här kan det dyka upp nya talanger från Red Bulls eget program.

Sauber

Klar för 2017: –.

Kommentar: Teamet har enorma ekonomiska problem och enligt brasilianska medier vill inte Felipe Nasrs sponsor Banco do Brasil förlänga samarbetet med Sauber – det betyder att Nasr också flyttar på sig. Även Marcus Ericsson letar efter andra möjligheter till 2017, det ryktas om Williams och Renault.

McLaren

Klar för 2017: Fernando Alonso.

Kommentar: Det pratas om att Jenson Button är på väg till Williams och att det brittiska teamet vill byta ut honom mot testföraren Stoffel Vandoorne, som ersatte skadade Alonso i årets andra lopp och körde in på poängplats.

Manor

Klar för 2017: –.

Kommentar: Motorleverantören Mercedes har placerat Pascal Wehrlein hos Manor, han kan vandra vidare mot Force India för att slutligen hamna hos Mercedes. Hans karriär styrs av de senaste årens dominanter. Rio Haryanto är en betalförare och det har pratats om att hans sponsorer inte ens täcker hela årets säsong.

Haas

Klar för 2017: –.

Kommentar: Årets nykomlingar har Romain Grosjean och Esteban Gutierrez som förare, båda har visat intresse för Ferrari.

ARTIKELN HANDLAR OM