I morgon ska hans dröm bli verklighet

Mattias Ekström: Jag satsar på segern – men inga risker

Foto: Foto: Tony Welam/EKS/McKlein via TT
Tysk perfektionism var på väg att knäcka Mattias Ekström. Men i rallycross-VM hittade han glädjen
SPORTBLADET

Han har drömt om en VM-titel sedan han var barn.

I morgon kan drömmen bli verklighet och Mattias Ekström bli Sveriges första världsmästare i rallycross.

Foto: Foto: Tony Welam/EKS/McKlein via TT

För lite mer än tre år sedan bestämde han sig för att komplettera sin satsning i DTM. Då hade han kört tolv år i den tyska serien, men det hade införts ett testförbud, reglerna ändrades och arrangören drog ner antalet deltävlingar. Det passade inte Mattias Ekström. Han ville tävla betydligt mer och därför startade han en satsning på rallycross.

Hittade glädjen igen

– Den största drivkraften var att det var så roligt. Jag hade provkört bilarna och körglädjen var och är fortfarande fantastisk. Jag hade en mental dipp i DTM och kände att den tyska perfektionismen bröt ner min glädje för motorsport. Den ville jag hitta tillbaka till, säger Ekström som hunnit fylla 38 år.

– Kombinationen DTM och rallycross är perfekt. Dessutom fick jag ta ett steg till i min personliga utveckling, jag var inte längre bara förare och anställd utan fick också utveckla ett team och ta större ansvar.

De första två säsongerna av det nyinstiftade världsmästerskapet vann den förre rallyvärldsmästaren Petter Solberg. Ekströms mål var att vinna en tävling det första året och vara bland de fem bästa det andra. Det tredje ville han och teamet vara med och slåss om titeln. Det har han också lyckats med.

Två svenskar i topp

Inför säsongens näst sista deltävling ligger han 27 poäng före landsmannen Johan Kristoffersson och det är 60 poäng kvar att kämpa om, i Tyskland i morgon och i säsongsfinalen i Argentina den 27 november.

– Slår jag Kristoffersson, Petter Solberg och Andreas Bakkerud är titeln min redan i morgon, men Buxtehude är också en svår bana, förra året hade vi problem med motorn och jag tog ingen poäng, säger Mattias Ekström.

– Jag kommer alltid att satsa på segern, jag älskar att vinna. Jag ska köra så snabbt jag kan, det har jag gjort hela säsongen, men jag ska inte ta några risker.  Det gäller i vanlig ordning att starta bra, men sedan kommer årets tajtaste inbromsning i första kurvan och det är på grus. Där gäller det att inte göra någon miss.

Då kan drömmen om VM-titeln spricka efter bara några meter.

FAKTA

MOTORLISTAN

Pole Position

1) Mattias Ekström

I morgon kan han vinna sin och Sveriges första VM-titel i rallycross. Tuffaste konkurrenten är också från Sverige, Johan Kristoffersson.

2) Sebastien Ogier

Han kan säkra sin fjärde VM-titel när Spaniens VM-rally avslutas i morgon. Det är den enda VM-deltävlingen som avgörs på både grus och asfalt. Efter två dagars tävlande ligger han tvåa bakom Dani Sordo, som hoppas på att bli förste spanjor att vinna på hemmaplan sedan Carlos Sainz gjorde det 1995. Behåller Ogier en pallplats in i mål kan det räcka till en VM-titel.

3) Mercedes

F1-teamet har vunnit VM för konstruktörer för tredje säsongen i rad. Teamet har dominerat sedan den senaste regeländringen, men till nästa år sker en ny stor förändring. Är de någon som kan utmana silverpilarna då?

4) Nico Rosberg

Han vann F1-loppet i Japan och har nu 33 poängs försprång på teamollegan och den trefaldige världsmästaren Lewis Hamilton. Fyra lopp återstår, nästa avgörs i USA om en vecka.

5) Jonnie Lindberg

Tar dragracingföraren ännu ett steg närmare ytterligare en titel i amerikanska NHRA? I helgen kör serien i Texas och nu är de klart att ven brorsan Johan kommer att köra säsongen tre sista deltävlingar i USA.

6) Pontus Tidemand

WRC2-föraren jagar VM-poäng Spaniens VM-rally, en tävling han vann 2015. Efter det att fredagens specialsträckor avgjorts på grus leder han även årets upplaga. Nu byggs bilarna om och de 12 återstående etapperna avgörs på asfalt.

7) Felix Rosenqvist

Han tog VM-poäng efter det snabbaste varvet i debuten av Formula E förra helgen, i dag kör han DTM-finalen för Mercedes på Hockenheim.

8) Albin Elowson

Enduroföraren tog medalj i JVM tidigare i år och kör nu bäst i det svenska juniorlandslag som leder klassiska Six Days. Det har regnat mycket i Spanien och vilket gör att det är svåra förhållanden. Det svenska Trophylaget ligger sexa och damlandslaget var femma under gårdagen. Tävlingen avslutas på söndag.

9) Marcus Ericsson

Den svenske F1-föraren har nu sagt att det mest troliga är att han stannar kvar i F1 och hos Sauber även 2017.

10) Joel Eriksson

Kampen om EM-poäng i F3 fortsätter när säsongsfinalen avgörs på tyska Hockenheimring i helgen.

Motorstopp…

Dani Pedrosa

VM-fyran i motoGP kraschade illa under träningen till Japans GP och bröt nyckelbenet. Han missar söndagens lopp och ersätts av Hiroshi Aoyama, det finns att han missar samtliga fyra lopp som återstår av säsongen.