– Är det ultimata mandomsprovet

Ljunggren jagar sin åttonde titel i Novemberkåsan: ’Otroligt’

Kallt, mörkt och slitsamt. Novemberkåsan är ingenting för den bekväme, något den sjufaldiga mästaren Joakim Ljunggren kan intyga. ”På slutet gör det ont överallt och kroppen skriker att du ska sluta”, säger han.
SPORTBLADET

Det är för jävligt. För kallt och gör för ont.

Ändå kommer han tillbaka varje år.

– Novemberkåsan är det ultimata mandomsprovet, säger Joakim Ljunggren.

Han om någon borde veta. Han är den enda föraren som vunnit tävlingen sju gånger och efter förra veckans misslyckande under Gotland Grand National vill han ha revansch.

– Det måste ligga någon förbannelse över Gotland. Jag var med i täten innan jag fick problem med framändan på hojen och efter det fungerade körningen inte alls.  Jag hade världens drömläge så gick materialet sönder, säger han.

– Därför är det full fokus på Kåsan. Den bara ska jag vinna.

Årets tävling avgörs i skogarna utanför Uppsala och även om det varit torrt under hösten har det regnat rejält den senaste veckan. Dessutom har det varit frost nattetid och enligt prognosen väntar mellan två och tre minusgrader under tävlingens avslutande timmar. Förarna kör 33 mil specialsträckor, 11 under dagen och 22 på natten, då är inte transportsträckorna inräknade.

”Otroligt häftigt”

– Det handlar om att orka länge. Att orka fast kroppen vill lägga av. Att ta rätt spårval och hålla tempot även under natten när det är blött, mörkt och minusgrader, efter åtta timmar på cykeln är du helt färdig, säger Ljunggren.

– Samtidigt är det otroligt häftigt när man kommer fram till ett kärr mitt ute i ingenstans och folk har tänt eldar och tjoar. Det ger hela tävlingen en speciell känsla.

”Kroppen skriker”

Arrangörerna räknar med att närmare 30 000 människor ska leta sig ut i skogen under tävlingen som inleddes i morse och avslutas i natt.

– Publiken betyder enormt mycket. På slutet är man sjukt sliten, det gör ont överallt och kroppen bara skriker att du ska sluta, säger han.

– När man vinner är man glad, men när jag lägger mig i sängen ser jag bara mörker, strålkastarljuset och rötter. Jag brukar vakna upp ur någon halvdvala när jag är på väg att somna och tro att jag kört på en rot eller sitter fast i ett kärr. Det är helt galet. Sedan tar det någon dag och då blir jag alltid sjuk eftersom kroppen är helt tömd.  Jag har kört Vasaloppet, men jag kör hellre det än detta. November-kåsan är det ultimata mandomsprovet.

I natt kan han vinna tävlingen för åttonde gången.

FAKTA

ANNAS MOTORLISTA

POLE POSITION

1 Jonnie Lindberg

Storebror Johan debuterade i USA och slog ut lillebror Jonnies värsta konkurrent i kampen om den amerikanska mästartiteln i dragracing. Det gav Jonnie Lindberg hans andra raka titel i Top Alcohol Funny Car.

2 Joakim Ljunggren

Det vill sig i inte i Gotland Grand National, men i Novemberkåsan satsar enduroföraren på att ta sin åttonde seger. Räkna med att juniorvärldsmästaren Albin Elowson, som var tvåa i GGN, ger honom tufft motstånd.

3 Ross Brawn

Det ryktas om att han ska ta över efter F1-promotorn Bernie Ecclestone.

4 Volkswagen

Teamet tog sin fjärde VM-titel som konstruktörer, men tillverkaren lämnar serien redan efter årets säsongsfinal.

5 Andrea Dovizioso

Ducatiföraren tog sin första seger sedan 2009 när han vann motoGP-loppet i Malaysia. Han är säsongens nionde segrare. Valentino Rossi var tvåa i loppet och säkrade andraplatsen i VM.

6 Lewis Hamilton

Den regerande världsmästaren i F1 vann Mexikos GP. Nu skiljer det bara 19 poäng mellan honom och ledande Mercedeskollegan Nico Rosberg. Två lopp återstår av säsongen.

7 Marcus Ericsson

Svensken gjorde karriärens bästa tävlingshelg i Mexiko. Han gick till Q2 i kvalet och med bara ett depåstopp plus en sensationell stint tog han sig till plats elva i racet. Han var bara en placering från poäng – det är en imponerande insats.

8 Fredrik Lindgren

Speedwayföraren återvänder till Dackarna efter tre år hos Indianerna.

9 Lance Stroll

Tillsammans med Valtteri Bottas bildar 18-åringen Williams förarduo till VM i F1 2017.

10 Juan Pablo Montoya

Den före detta F1-föraren kör numera i amerikanska Indycar, men nästa år ska han bara köra ett enda lopp, klassikern Indy 500.

Motorstopp

Sebastian Vettel

Den fyrfaldige mästaren i F1 svor åt tävlingsledaren Charlie Whiting under Mexikos GP. Det gillade inte FIA:s president Jean Todt som såg tävlingen på TV. FIA hotade Vettel med en bestraffning, men han klarade sig undan med en ursäkt. Så mild lär inte domen bli om han tappar kontrollen en gång till.