”Detta var en riktigt stor dag för oss”

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

Volkswagens stjärnor körde bort sig.

Då var nästa VW-förare snabbast.

Giniel De Villiers.

Det är VW som dominerar i Dakar och så var det även på den tionde etappen, men den här gången heter inte segraren Carlos Sainz eller Nasser Al Attiyah.

Han heter Giniel De Villiers och tog sin 13:e etappseger i rallyt, men den första för i år.

Utökade ledningen

Men resultatet gjorde att Nasser Al Attiyah utökade sin ledning i sammandraget.

- Detta var en riktigt stor dag för oss, säger ledaren.

Det var en händelserik etapp och det började med att

Carlos Sainz blev stående i starten och tappade flera minuter och det lyckades han aldrig ta igen.

Då var det BMWs Stephane Peterhansel som tog över initiativet, men han blev stående i fem minuter med en trasig vevaxel. Det gjorde att han också fick lämna över ledningen till Nasser Al Attiyah som också är i ledningen av sammandraget. Han körde stabilt, men bara ett par mil i från mål så gjorde han en miss i navigeringen och tappade flera minuter. Då tog näste VW-förare över ledningen och Giniel De Villiers höll den in i mål.

”Försökte hitta rätt”

Men resultatet gjorde att Al Attiyah kunde öka sin ledning i tävlingen, han har nu 12 minuter och 37 sekunder ner till Carlos Sainz.

- Vi tappade mellan sju och åtta minuter under etappen, sedan kom vi ikapp Stephane Peterhansel och vi försökte att hitta rätt. Plötsligt såg vi Giniel De Villiers bil och jag försökte att träffa honom, säger Nasser Al Attiyah i en kommentar.

- Då sa jag till min kartläsare att vi måste vara lugna, ta det lugnt och försöka att hitta rätt. Nu är det okej, vi är i mål och vi är nöjda.

I MC-klassen vann totalledaren Marc Coma och han fördubblade sitt avstånd till Cyril Despres som gjorde ett navigationsfel.

Tävlingen avslutas på lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM