Dödskrasch i Dakarrallyt

Tävlingen startade med en tragedi

Foto: AFP
Jorge Martinez Boero blev 38 år.
SPORTBLADET

Dakarrallyt har inletts.

Med en tragedi.

Rallyt har krävt över 60 dödsoffer.

I går startade Dakarrallyt i Sydamerika, under ungefär två veckor ska de 465 deltagarna ta sig igenom Argentina, via Chile och till Perus huvudstad Lima.

”Drabbades av hjärtattack”

Men redan under den första etappen tvingas arrangörerna rapportera om det första dödsfallet. Den argentinske MC-föraren Jorge Martinez Boero kraschade med sin motorcykel när det bara återstod ett par kilometer av den 57 km långa specialsträckan. Han fördes med helikopter till ett sjukhus i Mar del Plata, men läkarna kunde inte rädda hans liv. 

- Föraren drabbades av en hjärtattack efter det att han kraschat och han fick hjälp  av medicinsk personal på helikoptern bara fem minuter efter olyckan, säger tävlingens arrangör enligt brittiska Eurosport.

- Det gick inte att rädda hans liv och han avled på sjukhuset.

Detta var 38-åringens andra start i Dakarrallyt, han kraschade även förra året och den gången låg han på en klippavsats och tvingades vänta i åtta timmar på att bli räddad.

Martinez Boero efterlämnar sin hustru och tvååriga dotter, totalt har 61 personer omkommit i samband med tävlingen sedan premiären 1978.

Lopez leder

Efter den första dagen av tävlingen leder Francisco Lopez MC-tävlingen före favoriten Marc Coma, den andra favoriten Cyril Despres är 14:e man 1,48 efter täten. Bäste svensk är Thomas Berglund på 42:a  plats och Ronnie Bodinger ligger på plats 130. I bilklassen är det tre MINIbilar i täten, där leder Leonid Nowitskiy. Titelförsvararen Nasser Al Attiyah är närmare tio minuter efter ledaren, han hade problem med oljetrycket och hans Hummerkollega Robby Gordon fick ta honom på släp.