Despres och Coma slåss om att bli den störste

”Blir väldigt tufft”

SPORTBLADET

En tävling.

Två förare.

Tre segrar var.

Nu slåss de om den fjärde.

Foto: AFP
Cyril Despres leder efter sex etapper, men Marc Coma jagar tätt efter.

De senaste sex åren har MC-tävlingen i Dakar sportsligt handlat om en enda sak, duellen mellan de båda giganterna Marc Coma och Cyril Despres. Med undantag för 2008 då tävlingen ställdes in har de båda förarna vunnit vartannat år och i år är det Marc Coma som är titelförsvarare.

Självklart vill båda vara först i Perus huvudstad Lima och ta sin fjärde titel.

– Rallyt kommer att vara en väldigt tuff utmaning och det är erfarenheten som kommer att avgöra Och även om vi måste vara koncentrerade redan den första dagen så tror jag att det är etapperna i Atacamaöknen och Peru som kommer att avgöra, säger Marc Coma till Motorsporttotal.

– Men jag känner ingen press, jag kommer att satsa med samma kraft och fokusering som jag alltid har gjort sedan får vi se vad det räcker till. Självklart vore det en fantastisk belöning om jag kunde försvara titeln, framförallt med tanke på hur många år som titelförsvararen misslyckats med att ta en andra seger.

Marc Coma inledde årets tävling bra, men på den tredje sträckan gjorde han ett misstag, navigerade fel och tappade mycket tid.

Tio minuter efter

Då tog fjolårets tvåa Cyril Despres över kommandot och i torsdags vann fransmannen även den femte etappen. Nu har han ledningen med 9 minuter och 51 sekunder.

– Efter den första dagen kändes det som om vi skulle vara flera förare som var med och slogs i toppen, men nu är det tydligt att så inte är fallet, säger Despres.

– Nu är det inga stora avstånd och det handlar om två minuter på en sträcka. I dag hade jag det lite enklare eftersom jag startade bakom honom och i morgon kan det vara åt andra hållet. Jag har ett bra försprång, men det kan verkligen krympa snabbt och därför måste jag behålla fokus och koncentration.

Coma har inte gett upp, trots att han har nästan tio minuter upp till ledningen.

– Jag har gjort ett litet fel och det tvingas jag släpa runt på, men jag är fortfarande med i kampen om segern och när vi väl kommer till Atacamaöknen så börjar en helt ny tävling.

ARTIKELN HANDLAR OM