Fortsätter vinna: ”Han är en stor mästare”

Foto: TT
Sebastien Loeb
SPORTBLADET

Han vann den första etappen.
Och han vann den andra.
– Jag hade riktigt roligt, säger Sebastien Loeb.

Fransmannen som vunnit nio VM-titlar i rally debuterar nu i Dakarrallyt. Den första etappen ströks efter kraftiga oväder, men sedan tävlandet kom igång har Loeb varit snabbast. Han inledde med en seger på den andra etappen och följde upp med ännu en seger på den tredje. På grund av de kraftiga regnoväder som dragit in över Argentina så kortades sträckan ner till ungefär 200 km och terrängen påminde om hur det brukar se ut i rally-VM.  Loeb gick ut först eftersom han vann i går och i mål var han 1,23 minuter före sin Peugeotkollega Carlos Sainz och 1,25 minuter före fjolårets vinnare Nasser Al Attiyah (MINI).
– Jag hade väldigt roligt idag, det var en skön sträcka, säger Loeb.
– Jag tryckte på och gjorde inga misstag. Just nu är allt okej, jag njuter av det och har en bra känsla i bilen, men det blir en helt annan sak när vi kommer in i öknen. Där har jag inte alls samma erfarenheter.

”En stor mästare”

Även den tidigare WRC-förare Mikki Hirvonen körde bra och var femma, sexa var den niofaldige Dakarmästaren Stephane Peterhansel och han ärimponerad av Loeb:
– Sebastien är bra och vi är glada över att han passar i Dakar. Alla vet att han är snabb, han är en stor mästare och på den här typen av sträckor är han snabbare än vad jag är.
Annie Seel var 63:e bil i mål och hon ligger på plats 60 totalt. I bland mc-förarna kom Joan Barreda tillbaka och tog etappsegern, medan gårdagens vinnare Toby Price tappade och föll till plats tio i sammandraget.  I morgon väntar den första delen av den första maratonetappen där  inga mekaniker får arbeta på bilarna eller motorcyklarna under natten, endast förare och kartläsare får genomföra service på sina fordon.

ARTIKELN HANDLAR OM