Debutantens succé fortsätter: ”Perfekt”

Foto: TT
Sebastien Loeb under Dakarrallyt
SPORTBLADET

Sebastien Loeb är debutant.

Men leder Dakarrallyt.
– Bilen var perfekt, igen, säger fransmannen.
Den tidigare världsmästaren i rally, Sebastien Loeb, fortsätter att imponera i Dakarrallyt. Han vann även den andra delen av den första maratonetappen.

– Jag tappade kanske 20 sekunder i en korsning, Daniel sa rätt väg, men jag körde fel. Resten var helt okej, vi tryckte på och Daniel gjorde ett fantastiskt jobb, säger Loeb om sin kartläsare Daniel Elena, mannen som också hjälpte honom under framgångarna i rally-VM.
Detta var Loebs tredje etappseger under årets Dakarrally, men han var bara 22 sekunder före Carlos Sainz, som också för Peugeot. Stephane Peterhansel, som kör för samma team var trea.
Även dagen etapp kortades ner på grund av ett oväder, men förarna var uppe på den högsta punkten som de ska passera under årets tävling - 4580 meter. Förarna fick kämpa mot höjdsjuka och med mycket svår navigering. För Annie Seel, som hade problem redan i går var det ännu en tuff dag. Hon finns bara med i resultatlistan efter den första av åtta kontrollpunkter.

”Vilken mardröm”

– Vilken mardröm vi haft på första delen av maratonsträckan, sa Seel efter gårdagens etapp.
– Efter bara 50 km började bilen misstända och sen dog motorn. Vi fattade ingenting. Efter en stund kom vår teamkompis Derek Price och försökte dra igång bilen – gick inte. Så han bogserade vidare. Efter ca 20 km hoppade bilen igång och vi kunde köra vidare. Men motorn gick dåligt.
Hon hade fortsatta problem med motorn fickförsöka lösa problemen med bilen samtidigt som hon mådde dåligt själv.
– Jag blev höjdsjuk de sista 100 km av specialen och kräktes. Jag har inte haft sådana problem förut, men vi kämpade även de sista 100 km transport till bivacken, i regn med en knappt körbar bil.

Är halvvägs

Senare gick Seel ut med ett pressmeddelande.

”Som rapporterats tidigare har Annie problem med elektroniken som styr bränsle och lufttillförsel. Det är glappkontakt någonstans, men går inte att hitta var, finns en massa små sladdar. Glappandet gör att det ibland går att köra, ibland inte”, skriver Annie Seels presstaleskvinna.

”Som jag gissade har deras team-truck stannat och hjälpt till med undersökning av systemet. Även ett litet rör till bränsleslangen blev skadad, så nu är det ännu svårare att köra för egen maskin. Under maratonsträckorna får de ju inte låta service-team jobba, bara vad de själva kan fixa utmed vägen.”

Trucken tog Annie på släp till bivacken – där serviceteamet fick börja jobba.
I mc-klassen slog KTM tillbaka och deras förare tog de fyra första placeringarna, Toby Price var först  i mål, men det är dagens tia, Paulo Goncalves (Honda) som leder sammandraget. Joan Barreda Bort drog på sig ett antal straff.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally