Får inte vinna

Rydell stoppas av teamet – måste släppa fram teamkamraterna

SPORTBLADET

Teamet stoppar Rickard Rydells drömmar om ett VM-guld.

Han tvingas släppa förbi sina teamkamrater.

– Seat prioriterar att vinna både förarmästerskapet och märkes-VM så det är bara att acceptera, säger svensken.

Stoppas av teamet Seat satsar på andra förare än Rickard Rydell. Det innebär att han måste släppa fram sina teamkamrater. FOTO: EIVIND VOGEL-RÖDIN

Han är fyra i WTCC när nu fyra tävlingshelger återstår och det är 80 poäng kvar att köra om. I helgen kör VM-serien i Tyskland, Oschersleben, men svensken lär få svårt att vinna.

Bortprioriterad

Teamet vill hellre satsa på mästerskapsledaren Yvan Muller och tvåan Gabriele Tarquini.

Svensken som är fyra i VM prioriteras därför bort.

– Jag har 27 poäng till ledningen och tvingades ge bort sex poäng de senaste racen eftersom teamet valde att satsa på Muller och Tarquini. Hade jag varit etta hade väl jag blivit prioriterad, men så var det inte säger Rickard Rydell.

– Hade jag fått de poängen hade jag bara varit 20 poäng efter, men nu får jag hoppas på att jag har BMW eller något annat märke bakom mig så att jag slipper släppa förbi någon av de två i toppen. Ligger de direkt bakom så måste jag det.

Frustrerande?

– Nej, kör man för ett fabriksteam så är det så. Kanske är det annorlunda om man bara är två bilar i ett team, då är det väl raka puckar men så är det inte hos Seat.

Siktar på bronset

Målsättningen är därför att plocka poäng på BMW:s Augusto Farfus som ligger trea, 21 poäng framför svensken.

– Det vore enormt skönt att kunna ta hem VM-bronset, när jag nu inte kan vinna så vore det härligt, säger Rickard Rydell.

– Jag har varit den snabbaste Seat:en i både England och Tjeckien så nu kan jag ta ett race i taget och köra så bra jag kan. Blir det sedan teamorder så får jag bara acceptera det... Det kan jag inte göra något åt.