Rydell klarade sig bra i chansartat kval

SPORTBLADET

Rickard Rydell startar från tredje startruta i morgondagens första WTCC-race på tyska Oschersleben.

I ett lotteriartat kval klarade sig Rydell bra, medan mästerskaptsledaren Yvan Müller drog den stora nitlotten och bara blev 17:e man.

Precis när första kvalpasset startade började även regnet falla. Det gynnade förarna som var tidigt ute på banan, vilket Rydell var.

Han gick vidare till andra kvalpasset som sjua av totalt tio bilar som avancerade. Det stora förloraren i det första passet blev Rydells stallkamrat i Seat Yvan Müller som bara blev 17:e man och som därmed får mycket svårt att köra hem några poäng i helgen.

Det gynnar Seats andre man Gabriele Tarquini som klarade sig vidare och som satte snabbaste varvet i kval två. Han startar därmed i pole position i söndagens första race.

– Min erfarenhet betalade sig. Jag gillar den här typen av väder när det är både regigt och blåsigt. I andra kvalet torkade det upp och var bra efter två, tre varv, sa Tarquini till Eurosport.

Rydell kvalade alltså in som trea i sin diesel-Seat. Tvåa blev Marin Colak i en bensindriven Seat. En stor överraskning var också holländaren Jaap van Lagen som kvalade in som fyra i en Lada. Det troliga är att Rydell får backa upp och försvara Tarquini i morgondagens första tävling.