Han reser sig upp – och går från vraket

Alexandre Premats mirakel: ”Jag kan bara tacka Audi”

SPORTBLADET

Alexandre Premats bil totalförstördes. DTM-föraren hade tur som överlevde kraschen.

– Det var en av de fem värsta smällarna i seriens historia, säger svensken Mattias Ekström.

Fransmannen som kör för samma bilmärke som svensken kraschade rejält under helgens DTM-lopp i Italien. Hans Audi slog i staketet och slog sedan runt flera gånger innan den landade.

Då återstod inte mycket mer än förarhytten.

– Det ser hemskt ut när det sprutar så mycket delar och till slut är det bara en skokartong som föraren sitter i, säger Mattias Ekström.

– När det händer något sådant spelar det liksom ingen roll vems fel det är, man bara hoppas att föraren ska kliva ur och vara okej. Jag pratade med Alex direkt efter loppet och otroligt nog så verkar han ha klarat sig utan skador.

Alexandre Premat är blåslagen och har drabbats av en hjärnskakning, men kommer troligen att kunna köra nästa tävling i Shanghai den 28 november.

”Värsta i karriären”

– Detta var den värsta olyckan i min karriär och jag kan bara tacka Audi för att de levererat en sådan säker bil, säger fransmannen som även var delaktig förra gången det var en rejäl krasch i DTM. Då, i april 2007, krockade han med dansken Tom Kristensen.

Vill ha bättre säkerhet

– Jag har sagt flera gånger att säkerheten skulle kunna vara ännu bättre, men samtidigt så känner man sig trygg när man ser en sådan krasch och föraren klarar sig näst intill oskadd, säger Mattias Ekström.

En DTM-bil är värd cirka åtta miljoner kronor och

bilens säkerhetskoncept

utgör ungefär en tredjedel av den kostnaden. Föraren måste bland annat kunna lämna cockpit och säkerhetsselen och ta sig ut genom förardörren på sju sekunder och ut genom passagerardörren på nio sekunder.

ARTIKELN HANDLAR OM