Tionde gången gillt

Nick Heidfeld måste lyckas om inte karriären ska ta slut

Foto: AP
Nick Heidfeld gör sin tionde säsong inom F1. Läge att lyckas nu?
SPORTBLADET

Han är tysk, i ett tyskt team och kör sin tionde VM-säsong.

Och nu måste han lyckas - annars kan karriären vara över.

- Målet är att vinna VM, inte bara ett enda lopp, säger Nick Heidfeld.

Foto: AP
Heidfeld i sin BMW.

Det kan låta som stora ord av en kille som aldrig vunnit ett F1-lopp och som förra säsongen blev i frånåkt av sin teamkollega Robert Kubica.

Det var också denne polack som var närmast en pallplacering i mästerskapet, som tog teamets första seger och som hade klart bättre kvalresultat av de två.

– Det har aldrig hänt tidigare. Inte i formel 1 och inte under hela min karriär inom motorsporten, säger Nick Heidfeld till Kicker.

Sexa och bäste tysk

Han var bäste tysk i fjol, slutade sexa i VM och tog 60 poäng, det var en placering sämre och en ynka poäng sämre än 2007.

– Men jag var klart bättre under den andra delen av säsongen och det har givit mig självförtroende, säger han.

Men han har en enorm press inför årets säsong. Hans kontrakt med teamet går ut och med tanke på hur den första delen av säsongen såg ut förra året var det länge osäkert om han skulle få köra för BMW i år. Blir han i omkörd av Robert Kubica en säsong till är det många yngre förare som väntar på en cockpit, en av dem är Williams Nico Rosberg.

– Jag måste bli bättre. Pressen har jag levt med under hela min karriär och för mig är det något positivt, säger han till Sport Bild.

- Men om jag lärde mig något 2008 så var det att man tjänar på att alltid hålla huvudet kallt. Det kommer jag att fortsätta med och jag kommer aldrig att enbart lita på min talang.

Långt fram i utvecklingen

BMW har varit starka under vintersäsongen, mycket tack vare att de kunde börja testa årets bil redan under sommaren 2008. De har dessutom legat väl framme i utvecklingen av KERS och systemet är klart att använda. Men om och när det ska användas bestämmer sig teamet för inför varje lopp och det kan också vara så att den ena föraren använder sig av det, men inte den andra.

– Jag vill vinna lopp 2009 och jag vill vara med och slåss om VM- titeln. Den utvecklingen som teamet har gjort tillåter mig inte att ha några andra mål. Vi har nått våra mål 2006, 2007 och 2008, då är nästa logiska målsättning att bli allra bäst, säger Nick Heidfeld.

Ett tufft mål för en kille som kört 150 lopp - men aldrig varit först i mål.