En Massa revansch

Felipe ta hem F1-titeln med hjälp av Michael Schumacher

Foto: AP
Förra året tappade Felipe Massa titeln på sista kurvan på säsongens sista lopp. I år ska han säkra titeln tidigare.
SPORTBLADET

Han är skolad hos Ferrari - och upplärd av Michael Schumacher.

– Jag har alltid sett Michael som en storebror, säger Felipe Massa.

Foto: AP

Han hade inte ens fyllt 21 år när han debuterade i F1 och eftersom hans manager är son till den store Ferraitjänaren Jean Todt var nästa steg självklart för den brasilianske talangen. Ett år senare flyttade han till Ferrari som testförare.

Redan då fanns Michael Schuamcher i stallet och när han sedan anställdes som förare i Ferrari 2006 gjorde Michael Schumacher sin sista säsong.

– Jag visste tidigt att han skulle sluta, berättar Felipe Massa för Kicker.

– Han hade inte behövt berätta det för mig, men det var han så vänlig och gjorde. Han brydde sig om mig redan när jag var testförare och han visade mig redan då att jag hade en framtid hos Ferrari. Jag gjorde allt jag kunde för att hjälpa honom att ta hem VM-titeln och vi är fortfarande väldigt tajta. Michael och jag är som en familj, vi ringer inte varandra varje dag, men minst en gång i månaden.

Bra relation

Felipe Massa pratar gärna om deras relation och till Die Welt säger han:

– Jag fick möjligheten att arbeta med honom redan när han var flerfaldig mästare och jag en ung förare. Det var en enormt fin present och Michael såg till att jag var en del av teamet. Det var den viktigaste och mest värdefulla tiden av min karriär.

– Michael berättade inte alla sina hemligheter, han ville ju slå mig i loppen och vi var konkurrenter. Men han gav mig möjligheten att se allt han gjorde och därigenom fick jag lära mig saker. Jag var ingen elev, men jag iakttog och då försökte jag suga in all kunskap jag bara kunde.

Än i dag har de två kontakt. Michael Schumacher arbetar sedan 2007 som rådgivare åt Ferrari, han har själv testat ilar, han finns med på flera tester och besöker ofta fabriken. Tyskens kontrakt löper ut efter säsongen och i sommar ska de båda parterna diskutera framtiden.

"Michael är som en äldre bror"

Men kontakten med Felipe Massa lär bestå.

– Michael är som en äldre bror, han bryr sig. Det finns inget system, ibland ringer han och ibland ringer jag. Vi pratar om problem och möjliga lösningar. Han frågar efter min mening och först efteråt säger han vad han tycker. Ibland är vi överens ibland inte.

Till årets säsong har F1 ändrat reglerna, den förare som har flest segrar vinner mästartiteln. Hade de reglerna gällt 2008 hade den regerande mästaren hetat Felipe Massa, inte Lewis Hamilton.

I år har säsongsfinalen flyttats från hans hemmabana i Brasilien till Abu Dahbi och ingen förare tagit titeln på hemmaplan sedan Alberto Ascar gjorde det på 1950-talet.

– Men jag ska naturligtvis göra allt för att bli världsmästare redan i det näst sista loppet, säger Felipe Massa.