Aftonbladet
Dagens namn: Sigvard, Sivert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Mercedes kan lämna F1

Överväger sitt engagemang

SKAPAR ORO. McLarens partner Mercedes överväger att lämna F1-cirkusen.   SKAPAR ORO. McLarens partner Mercedes överväger att lämna F1-cirkusen. Foto: AP

McLaren riskerar nästa stora smäll.

Mercedes funderar över att lämna Formel 1.

– Om FIA ger oss ett orimligt straff är det mycket möjligt att vi funderar över vårt engagemang, säger Daimlers chef Dieter Zetsche.

Finanskrisen har naturligtvis slagit hårt även mot Mercedes och Daimler, samtidigt står deras F1-stall nu återigen inför FIAs världsråd.

Senast var för ett och ett halvt år sedan när de dömdes i spionaffären, nu handlar det om att teamets medlemmar har ljugit för FIA i samband med säsongpremiären i Australien.

Riskerar hårt straff

Sedan dess har Lewis Hamilton diskats från loppet, sportdirektör Dave Ryan fått sparken och den förre stallchefen Ron Dennis lämnat sina uppdrag för racingstallet.

Men trots detta riskerar stallet ett hårt straff.

   Antingen stora böter.

   Avstängning från ett antal lopp.

   Uteslutning ur VM.

Detta får Daimler som har kontrollen över Mercedes – som i sin tur är majoritetsägare i McLaren-Mercedes med sina 40 % av stallet – att reagera.

Flera medarbetare riskerar jobben

I morgon ska Daimlers styrelse diskutera F1-äventyret som kostar koncernen ungefär 270 miljoner euro om året och på hemmaplan är intresset för F1 inte alls lika högt.

Framförallt inte eftersom flera medarbetare riskerar att förlora sina jobb i och med att företaget säljer färre bilar. Förutom Daimlers chef Dieter Zetsche är flera andra högt uppsatta medlemmar inom företaget störda över kostnaderna och över den negativa reklam som F1 medfört de senaste åren.

– F1 har inte något större stöd här. Det måste man vara medveten om, säger Helmut Lense som är medlem av Mercedes förvaltningsråd till Stuttgarter Zeitung och enligt bild har det cirkulerat en lista på hur många arbetsplatser som skulle kunna stanna inom företaget om de lämnar F1.

”Kommer vi att fundera över vår situation”

Mercedes Sportchef Nortbet Haug, ser däremot ingen anledning till oro.

– Det handlar inte om att vi är på väg bort, säger han till RTL.

– Men vi har alltid sagt att om förhållandena förändras så kommer vi att fundera över vår situation och bestämma oss för någonting annat. Till de förhållandena hör också att vi får ett rättvist straff.

FIAs världsråd tar sitt beslut om ett eventuellt straff för McLaren-Mercedes den 29 april.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet