Formel 1 är i chock

”Inga andra alternativ än att grunda ett nytt mästerskap”

Foto: GETTY IMAGES
Jenson Button tar täten – nästa år också?
SPORTBLADET

Formel 1 är i chock.

Åtta team lämnar F1 – och startar en egen serie.

– Teamen har inget annat alternativ än att grunda ett nytt mästerskap, skriver FOTA.

Ferrari, McLaren, McLaren-Mercedes, Brawn, Renault, Red Bull, Toro Rosso och Toyota har i dag bestämt sig för att lämna Formel 1. Anledningen är att de inte kommer överens med FIA.

– FIA har ignorerat majoriteten av våra förslag och den som har rättigheterna har hållit tillbaka tio miljoner dollar ända sedan 2006, skriver FOTA, det vill säga teamens organisation i ett pressmeddelande som nådde Sportbladet under förmiddagen.

– Trots detta och trots att omgivningen inte velat göra några kompromisser har vi verkligen försökt att hitta en lösning. Men nu är det tydligt att teamen inte kan fortsätta att spela med de grundläggande värdena för vår sport och därför har vi bestämt oss för att dra tillbaka vår anmälan till VM 2010. Teamen har inget annat alternativ än att förbereda oss för ett nytt mästerskap som respekterar både deltagarna och dess partner.

Kostar enorma pengar

Detta betyder att de åtta teamen kommer att starta en egen serie, något som kommer att kosta F1 enorma pengar. De åtta teamen har betalat ungefär 18 miljarder kronor varje år för att vara med i F1 och det är närmare hälften av F1-s budget (47 %) skriver motorsporttotal.

Det spekuleras nu i om de åtta teamen ska ställa upp med tre bilar var, vilket skulle ge 24 bilar i startfältet, men även ett par av de stallen som inte FIA godkände till nästa års VM kan vara på väg in i den nya serien. Enligt motorsporttotal var den nya serien anledningen till att Lola drog tillbaka sin ansökan om att vara med i F1 VM 2010.

– I det nya mästerskapet ska det vara ett öppet styre, en uppsättning regler, den ska uppmuntra flera aktörer och lyssna på våra partners och fansens önskemål. Bland annat ska vi erbjuda lägre biljettpriser för åskådarna världen över, skriver FOTA.

– De största stjärnorna, stallen, sponsorerna och företagen som historiskt sett är förknippade med den högsta serien inom motorsporten kommer att finnas med i den nya serien.

Offentliggörs midsommardagen

Flera förare, däribland världsmästare som Kimi Räikkönen, Fernando Alonso och Lewis Hamilton har redan tidigare sagt att de står bakom FOTA och att de kommer att följa med teamen vart de än går.

Kvar står nu F1, FIA, Max Mosley och Bernie Ecclestone.

– Vi har tagit del av FOTAs beslut, FIA är besvikna men inte överraskade över att FOTA inte klarade av att nå en kompromiss, skriver FIA i ett meddelande.

– Det är tydligt att vissa delar av FOTA aldrig var intresserade av att nå en kompromiss.

FIA meddelar också att deadline för nästa års F1 är i kväll och att man kommer att offentliggöra vilka deltagare som ska köra nästa år i morgon, midsommardagen.

ARTIKELN HANDLAR OM