Hamilton överlägsen segrare i Ungern

”Det är fantastiskt att vara tillbaka”

SPORTBLADET

Vilken comeback.

Lewis Hamilton vann Ungerns GP.

– Det är fantastiskt att vara tillbaka, säger Lewis Hamilton.

Segerjubel Lewis Hamilton sträcker nävarna i luften efter segern i Ungern. FOTO: GETTY IMAGES

Fernando Alonso hade pole position och Renaultföraren tog ledningen direkt, men bakom honom startade de båda KERS-bilarna med Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes och Kimi Räikkönen, Ferrari, riktigt bra.

Efter det andra varvet var Hamilton trea och Räikkönen fyra bakom Fernando Alonso, Renault och Mark Webber, Red Bull. Hamilton gick om Webber på det fjärde varvet och när Fernando Alonso gjorde ett misslyckat depåstopp på det 12:e varvet och sedan förlorade ett framhjul tog Lewis Hamilton över ledningen - och han släppte den aldrig.

Första KERS-segern

I stället tog han den första segern någonsin för en KERS-bil och sin första seger sedan Kinas GP i oktober 2008.

– Det är en fantastisk känsla att vara tillbaka, det känns som om det var så länge sedan och det har varit en väldigt tuff tid för hela teamet, säger den regerande världsmästaren till RTL.

– Jag älskar min bil just nu, min motor från Mercedes är fantastisk och den har aldrig tappat någonting i prestanda. KERS är också det bästa systemet i fältet och bilen har tagit ett enormt stort steg framåt.

Detta var stallchef Martin Whitmarshs första seger och Norbert Haug, Mercedes sportchef, som var positiv inför helgens lopp, jublade när han intervjuades av RTL.

– Det är en sensation, Lewis Hamilton presterade i världsklass och jag är väldigt överraskad över att v tagit ett sådant stort steg, säger han.

– Jag tittade på tiderna när Lewis tog ledningen och han körde väldigt kontrollerat, i en klass för sig. Men samtidigt tänker vi på Felipe Massa han hade mycket väl kunnat vinna loppet, Kimi Räikkönen visade att den potentialen fanns hos Ferrari.

Ferraris bästa

Den förre världsmästaren var tvåa i mål, vilket är Ferraris bästa resultat i år och Mark Webber, red Bull slutade trea.

– Jag fick en väldigt bra start tack vare KERS, jag körde efter Lewis och sedan följde jag Mark till det första depåstoppet, säger Kimi Räikkönen.

– Sedan försökte jag köra mitt eget lopp och ta in på Lewis. Men gapet var lika stort hela tiden. Jag är väldigt nöjd och vi är närmare en seger än vad vi trodde. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på samma sätt och ta med oss det positiva från den här helgen.

För VM-sammanställningen betyder detta att Jenson Button, Brawn, som tog två poäng är kvar i VM-ledningen. Han tappade fyra poäng till Red Bulls Mark Webber som nu är VM-tvåa medan den nya VM-trean Sebastian Vettel, Red Bull, tvingades bryta och inte tog några poäng alls.

Nästa lopp körs i Valencia om en månad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1