”Kraschade i utbyte mot nytt kontrakt”

Nya anklagelser mot Renault

SPORTBLADET

Skandalen kring Singapores GP förra hösten har blossat upp på nytt.

Nelson Piquet hävdar att han kraschade med flit, för att hjälpa Fernando Alonso, i utbyte mot ett nytt kontrakt med Renault.

Enligt teamet var det hela Piquets egen idé.

Foto: AP
Nelson Piquet.

Loppet i Singapore förra hösten vanns av Renaults Fernando Alonso, men med god hjälp av sin teamkamrat Nelson Piquet.

Piquet kraschade på det 14:e varvet och hans bil blev stående emot körriktningen. Den enda föraren som hann tanka innan säkerhetsbilen kom ut var Alonso och spanjoren kunde snabbt avancera från 15:e startplats och var sedan först i mål.

Piguets eget förslag

Autosport skriver nu om nya uppgifter som har läckt ut kring kraschen. Renault ska den 21 september förhöras kring händelsen av Internationella bilsportförbundets (Fia) världsråd. Där kommer de, enligt Autosport, hävda att det hela var Nelson Piquets egen idé.

Föraren ska ha haft ett möte med teamchefen Flavio Briatore och ingenjörschefen Pat Symonds. Där lade brassen fram sitt förslag om att krascha och på så sätt hjälpa Alonso till segern.

Har erkänt för Fia

Piquet ska å sin sida ha erkänt för Fia att han kraschade med flit men att det var efter en direkt order från teamet. Han ska ha gått med på erbjudandet i utbyte mot ett nytt kontrakt med Renault. Ett kontrakt som förvånade många när det skrevs då Piquet hade varit ett misslyckande för teamet.

Fram till dess att världsrådet har hört Renault kommer varken FIA eller teamet att göra några fler uttalanden. Om världsrådet anser att Renault fuskat riskerar de att uteslutas ur F1.

Nelson Piquet fick i somras sparken från Renault.