SOPPATORSK

Foto: REUTERS
SPORTBLADET

Överlägsen i våras - en medelmåtta under sensommaren.

Jenson Button är på väg att förlora greppet om VM-titeln.

– Han verkar vara förlamad, säger Niki Lauda.

Britten i det nya stallet Brawn dominerade inledningen av säsongen, han vann sex av de sju inledande F1-loppen och tog 61 poäng. Men sedan hände någonting.

På hemmaplan, Storbritanniens GP, var han bara sexa och sedan dess har han bara tagit elva poäng på fem lopp. I Belgien senast var han visserligen inblandad i en kollision, men han startade från position 14 och då kan sådana saker hända.

”Hans stora chans”

Men det gör att han nu bara har sexton poäng ner till teamkompisen Rubens Barrichello och nitton till Sebatian Vettel som är trea.

– Buttons kris är Sebastians stora chans, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda till Sport Bild.

– Vettel verkar ha ett större självförtroende och han ör betydligt mer avslappnad än Button. När det gäller Button har jag känslan av att han satt handfängsel på sig själv. Han verkar vara helt förlamad.

Samma sak har den förre F1-föraren David Coulthard noterat:

– Jensons problem fortsätter, pressen på honom som VM-ledare gör att han omedvetet hindrar sig själv i från att prestera det han egentligen kan.

I Hamiltons spår

När Lewis Hamilton förlorade VM-titeln till Kimi Räikkönen för två år sedan hände ungefär samma sak, britten blev nervös och gjorde märkliga misstag. Samtidigt var finländaren kall och han hämtade in 18 poäng på två lopp. i fjol var Lewis Hamilton återigen på väg att tappa bort titeln när han kom som VM-ledare till Brasilien. Det var bara en omkörning av Timo Glock i den allra sista kurvan av årets sista lopp som gjorde att han till slut vann mästerskapet med en enda poängs marginal.

– Då var det ett lopp, säger Felipe Massa till The Guardian.

– Rubens har fem lopp på sig att ta in 16 poäng och det finns en stor chans att han gör det, men det beror på Jenson, fortsätter han lika dåligt så är det stor chans att Rubens vinner. Som jag ser det har Jenson tappat för att han inte klarar av pressen. I början av säsongen var allt jättebra, han körde för ett nytt team och vann sex av sju lopp, men det är en annan sak att slåss för ett VM-guld, det är en annan typ av press.

”Jag ger inte upp”

Sebastian Vettel, Red Bull, vann på Monza förra året och för att hans dröm om ett VM-guld ska leva vidare måste han göra om den bedriften i år.

– Jag ger inte upp, säger tysken till AutoBild motorsport.

– Det är fem lopp kvar och jag kan vinna alla, vända på VM-tabellen och bli världsmästare.

Den första av de fem återstående ronderna avgörs i morgon.