Piquet stäms efter anklagelserna

SPORTBLADET

Renault stämmer Nelson Piquet.

De anser att den före detta föraren sysslar med utpressning.

– Vi har även polisanmält händelsen, säger Flavio Briatore.

Foto: AP
Flavio Briatore.

Nelson Piquet beskyller sitt före detta F1-team Renault för att ha beordrat honom att krascha under Singapores GP 2008 så att Fernando Alonso skulle vinna loppet. Därför måste teamet nu svara inför FIA:s världsråd och de riskerar att uteslutas ur F1.

Samtidigt har nu teamet och dess chef Flavio Briatore vidtagit rättsliga åtgärder vid en fransk domstol mot Nelson Piquet jr och hans far, den trefaldige världsmästaren med samma namn.

– Det handlar om lögner och ett försök till utpressning, därför har vi bestämt oss för att stämma Mr Nelson Piquet Jr och Mr Nelson Piquet Sr i Frankrike. Detta för att teamet skulle låta Mr Piquet Jr köra resten av säsongen 2009, hälsar Renault och Briatore i ett uttalande.

– Vi har även polisanmält dem i Storbritannien.

Enligt Flavio Briatore handlar det om utpressning från familjen Piquets sida. Att de försökte hitta ett sätt för sonen att behålla sin förarplats i teamet.

Enligt Motorpsorttotal skrev Flavio Briatore ett brev till Nelson Piquet sr den 28 juli där han talade om att han var chockad över anklagelsen.

– Jag kan inte acceptera påståendet att jag, Renault och din son skulle ha haft en överenskommelse som kunde styra utgången av loppet och äventyra förarnas säkerhet för att ge Fernando Alonso en fördel, skrev Briatore och han hotade då med att vidta rättsliga åtgärder.

Det steget har teamet nu tagit.

Men det är ingen domstol som avgör Renaults framtid i F1, det avgör FIAs världsråd och de träffas den 21 september.

ARTIKELN HANDLAR OM