”Vi garanterar att Piquet och Symonds slipper straff”

FIA om ”Chrashgate”

SPORTBLADET

FIA vill gå till botten med Crashgateskandalen.

Därför har de lovat Nelson Piquet immunitet - och nu får Renaults chefsingenjör Pat Symonds samma löfte.

Foto: AP
Max Mosley.

Det är Nelson Piquet Jr som sett till att den nya F1-affären som kallas för ”Craschgate” har kommit upp till ytan. Och eftersom han själv är inblandad och kraschade bilen i Singapore med avsikt så borde han också riskera ett straff - men det gör han inte.

FIAs president Max Mosley lovar att han kommer att gå fri, kravet är att han berättar vad han vet. Det samma gäller Renaults chefsingenjör Pat Symonds som var med på mötet inför Singapores GP när stallchef Flavio Briatore och Piquet kom överens om att krascha bilen.

– Förslaget lades fram strax före loppet, jag hade ett möte med Flavio Briatore och Pat Symonds på Briatores kontor. Symonds frågade om jag var beredd att offra mig för teamet och se till att säkerhetsbilen kom ut på banan, skriver Piquet i ett brev till FIA.

Renaults chefsingenjör har förhörts av FIA, men ha har valt att inte svara på flera frågor och enligt Autosport kommer han därför att erbjudas straffimmunitet. FIA vill ta reda på sanningen om vad som egentligen hände inför stadsloppet i Singapore 2008.

– Mr Symonds medger att han diskuterade en eventuell krasch med Nelson Piquet inför Singapores GP 2008, men han hävdar att det var Piquets förslag, skriver FIAs stewards i sin rapport från förhören, en rapport som Autosport tagit del av.

– Mr Symonds sa under förhöret den 27 augusti att han möjligen skulle återkomma med mer information och även med svar på dr frågorna som han valde att inte besvara. Men det gjorde han inte och den 28 augusti frågade representanterna från FIA återigen om han ville svara på de frågor som han valt att inte besvara dagen innan. Det avböjde dock Mr Symonds.

Eftersom FIA misstänker att Pat Symonds vet betydligt mer än vad han har sagt kommer de nu att erbjuda honom immunitet, men det är ännu inte klart om han accepterar den. Detta skulle innebära att det bara är Renaults teamchef Flavio Briatore som kommer till mötet de 21 september utan en sådan deal.