”Skadat sporten otroligt mycket”

Niki Lauda till hård attack mot Flavio Briatore efter Renaults erkännande

Till attack Niki Lauda (t h) är ordentligt kritisk till Renaults förre stallchef Flavio Briatore sedan stallet erkänt att man beordrat kraschen i Singapore förra året. FOTO: REUTERS och AP
SPORTBLADET

Den stora F1-skandalen har skördat sina första två offer.

Nu tvingas den siste playboyen att lämna sporten.

Flavio Briatore och Pat Symonds har gjort sitt hos Renault.

Får också gå Pat Symonds lämnar också Renault.

Teamchefen Flavio Briatore och den tekniske chefen Pat Symonds lämnar både Renault med omedelbar verkan, detta mindre än en vecka innan teamet ska svara inför FIA:s världsråd.

– Därmed måste FIA ha mycket, mycket säkra bevis på att misstankarna mot teamet stämmer, säger den förre teamchefen Eddie Jordan till Skysport.

– Min känsla är att bevisen är så starka att de två inte kan stanna kvar på sina jobb. Att Renault inte vill bestrida anklagelserna tolkar jag som ett erkännande. Det är överraskande, för detta är en historia som man inte ens kan fantisera ihop.

Datauppgifterna bekräftar

Nelson Piquet Jr har efter det att han fick sparken av Renault i somras förklarat för FIA att han med avsikt kraschade sin bil i muren under Singapores GP 2008. Detta för att hans teamkompis Fernando Alonso som startade från plats 15 skulle hinna tanka först och sedan dra fördel av att säkerhetsbilen var ute på banan. Fernadno Alonso vann sedan tävlingen. Enligt Piquet ska Flavio Briatore och Pat Symonds ha beordrat honom att ställa till med en olycka, mot detta skulle han få köra vidare för teamet.

Datauppgifterna från Piquets bil bekräftar Piquets uppgifter, FIA har undersökt ärendet och den 21 september ska Renault svara inför FIAs världsråd. Där riskerar teamet att slängas ur F1.

– Jag har hela tiden varit säker på att detta är en jätteskandal, den har skadat sporten otroligt mycket, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda till Bild.

– Utan att ens rodna spred Flavio massa lögner i Monza förra helgen, det är helt otroligt.

Renault skriver i ett pressmeddelande att de inte bestrider anklagelserna från FIA, vilket indirekt är ett erkännande. Dessutom bekräftar teamet att Flavio Briatore och Pat Symonds lämnat sina jobb och att det inte kommenterar ärendet vidare förrän efter mötet på måndag. Vem som tar över som chef i teamet är inte klart.

ARTIKELN HANDLAR OM