Förhör – utan de huvudmisstänkta

Varken Briatore eller Symonds hörs av FIA:s världsråd

1 av 2
Förhörs ej Flavio Briatore, Renaults före detta stallchef, kommer inte att höras av FIA:s världsråd. FOTO: AP
SPORTBLADET

I dag avgörs Renaults öde i världsrådet.

Men ingen av de huvudmisstänkta är på plats - och kan inte heller straffas.

I dag ska FIA:s världsråd undersöka vad som egentligen hände i Singapore 2008 när Nelson Piquet kraschade på det 14:e varvet och hans teamkompis Fernando Alonso vann, men om det också kommer ett beslut från världsrådet i dag är ännu osäkert.

Enligt Piquet så kraschade han sin bil med avsikt, detta sedan han fått order av sin manager och teamchef Flavio Briatore samt Renaults chefsingenjör Pat Symonds att göra det på ett noga utvalt ställe under 13/14:e varvet så att Fernando Alonso skulle kunna utnyttja det faktum att säkerhetsbilen var på banan och vinna loppet.

Har lämnat Renault

I dag ska Fernando Alonso och Nelson Piquet svara inför FIA:s världsråd i Paris, men varken Flavio Briatore som misstänks vara huvudmannen i härvan, eller Pat Symonds finns på plats. Eftersom de har lämnat Renault kan F1 varken förhöra eller bestraffa dem, världsrådet kan bara höra de som har licens för F1 och medarbetare till de team som har licens för F1.

Ferrari som har en av de 26 platserna i världsrådet kommer inte dit, teamet vill inte ta ställning mot ett annat FOTA-stall och lämnar därför sin plats tom.