Briatore stängs av på livstid

Renault klarade sig undan med villkorlig dom

SPORTBLADET

Renault stängs av från F1 i två år – om stallet begår ett liknande brott igen.

Flavio Briatore däremot har gjort sitt inom F1.

Avstängd Flavio Briatore stängs av på livstid från all inblandning i Formel 1. Han måste även sluta som managers. FOTO: AP

Under 90 minuter förhörde FIAs världsråd Nelson Piquet Jr, Fernando Alonso och Renault om vad som hände under Singapores GP 2008. Piquet Jr kraschade då sin bil medvetet sedan han fått order av teamchef och manager Flavio Briatore och chefsingenjör Pat Symonds att göra det på ett speciellt ställe under det 13/14 varvet. Detta gjorde att Fernando Alonso kunde utnyttja det faktum att säkerhetsbilen kom ut på banan och vinna loppet.

Påminner om McLarens dom

Renault stängdes av från F1 i två år, till och med 2011, men eftersom teamet erkänner sig skyldiga och att både Flavio Briatore och Pat Symonds har lämnat teamet så är domen villkorlig. Det betyder att det bara kommer att straffas om de bryter mot reglerna på ett liknande sätt en gång till fram till och med 2011.

Den domen påminner om den McLaren-Mercedes fick efter lögnaffären i våras, men där handlade det om ett år.

– Vi accepterar det straff som världsrådet har gett oss. Vi ber F1 om ursäkt för det som vi gjort, det är helt oacceptabelt, sa Renault F1s president Bernhard Ray när han stod inför världsrådet.

– Vi hoppas art vi nu kan lägga detta bakom oss och fokusera på framtiden. Vi kommer att ha mer information inom de närmsta dagarna.

Stoppas även som manager

För Flavio Briatore däremot är det värre, han stängs av från F1 på livstid. Han får inte heller besöka några arrangemang som FIA anordnar och han får inte heller fortsätta som manager. FIA meddelar att ingen förare som har någon kontakt med italienaren kommer att få den superlicens som krävs för att köra F1. Det innebär att Mark Webber, Heikki Kovalainen, Romain Grosjean och Fernando Alonso måste leta efter en ny manager.

Pat Symonds får ett liknande straff som Briatore, men han stängs bara av under fem år. När det gäller Nelson Piquet Jr så hade FIA lovat honom immunitet och Fernando Alonso anses vara oskyldig. Han fick även behålla segern från loppet i Singapore förra året.