Femteplatsen en välsignelse

Foto: AP
Jenson Button efter racet i Singapore.
SPORTBLADET

En femteplats - men för Jenson Button är det en seger.

– Detta var en välsignelse för oss, säger Ross Brawn.

Jenson Button som leder VM startade som elva, och vågade knappast hoppas på VM-poäng, eftersom den jagande Sebastian Vettel, red Bull, startade som tvåa och även hans teamkompis Rubens Barrichello som är VM-tvåa startade före honom.

”En bra dag för oss”

Men i mål var han femma och tappade en poäng på Sebastian Vettel, men vann en i kampen mot Rubens Barrichello.

– Det var en bra dag för oss, säger Jenson Button till BBC.

– Jag är riktigt lycklig över att bli femma och få fyra poäng. Jag gick i från Rubens med en poäng och tappade bara en till Sebastian. Det var ett bra lopp och jag åker till Japan med en positiv känsla.

Kostade poäng

Nu har han 15 poäng ner till Rubens Barrichello och 25 ner till Sebastian Vettel på tredjeplatsen i VM.

Jenson Button var besviken på att han var så pass dålig under kvalet och menade att det kostade honom fler poäng.

– Jag önskade att jag hade kört sådana varv som jag gjorde i dag redan under kvalet. Det är det som är frustrerande, för då hade loppet varit betydligt enklare. Jag hängde fast bakom Heikki Kovalainen under flera varv och kunde köra om honom först när han körde in i depån. Sedan såg jag hur Rubens drog ifrån eftersom han körde fyra eller fem varv kortare än vad jag gjorde, men jag kunde inte göra någonting.

– När man ligger så nära en annan bil så tappar man downforce. Den första fasen med säkerhetsbilen var väldigt frustrerande för jag skulle köra tre eller fyra varv längre än Heikki och när han gick in i depå så skulle jag haft tre varv. Då hade jag kanske kunnat ta både Rubens och Mark Webber, men det gick inte. Men totalt sett så är jag nöjd med resultatet.

”En välsignelse”

Det är även hans teamchef Ross Brawn.

– Detta är en välsignelse för oss, säger han till BBC.

– Det såg mörkt ut i går eftermiddag, men vi gjorde ett riktigt bra jobb och kunde rädda det som gick att rädda. Det gjorde inte våra motståndare.

Nu behöver teamet bara 12 poäng på de avslutande tre loppen för att vinna märkes-VM och när det nu är max 30 poäng kvar att dela ut i förarmästerskapet har Jenson Button ett klart grepp om titeln.

ARTIKELN HANDLAR OM