Ferrari bekräftar Alonsos treårsavtal

Räikkönen lämnar stallet efter årets säsong

Foto: AP
Officiellt Ferrari bekräftar att man skrivit ett treårsavtal med Fernando Alonso. Kontraktet uppges vara värd i storleksordningen 750 miljoner kronor. FOTO: AP
SPORTBLADET

Fernando Alonso är klar för Ferrari.

– Vi är glada över att kunna presentera ännu en vinnande förare i vårt team, säger Stefano Domenicali.

Samtidigt så är det klart att Kimi Räikkönen lämnar stallet.

Det har länge varit den sämst bevarade hemligheten inom Formel 1, men nu är det officiellt. Ferrari bekräftar att man har skrivit ett treårsavtal med den dubble världsmästaren Fernando Alonso.

– Han har visat sin talang genom att vinna två mästartitlar, säger teamchef Stefano Domenicali i ett pressmeddelande.

Räikkönen till McLaren?

Nästa år ska Ferrari köra med Fernando Alonso och Felipe Massa, Giancarlo Fisichella blir tredjeförare. Det betyder att Kimi Räikkönen lämnar teamet när årets säsong är över, detta trots att han har ett kontrakt för 2010. Även testförarna Luca Badoer och Marc Gené tycks ha gjort sitt.

– Självklart vill vi tacka Kimi för allt han har gjort under tiden hos oss, han lyckades vinna VM under sitt första år hos oss och därför kommer han alltid att vara en del av Ferraris motorsporthistoria. De senaste två åren har han också vart viktig och hjälpt oss att vinna två konstruktörstitlar (2007 och 2008) och under den här tuffa säsongen har han visat att han har en fantastisk talang. Jag är övertygad om att han kommer att visa ännu mer de kommande tre loppen.

Det mesta tyder på att finländaren återvänder till McLaren-Mercedes 2010, Mercedes motorsportchef Norbert Haug har antytt att den dealen i stort sett är klar.

”Haft tre fantastiska år”

– Jag och Ferrari har enats om att avsluta det kontrakt vi hade över 2010, säger Kimi Räikkönen i samma pressmeddelande.

– Jag är ledsen över att behöva lämna det team som jag har haft tre fantastiska år med och som jag lyckats vinna flera lopp med. Vi har vunnit 50 procent av alla titlar och jag blev världsmästare 2007. Det var det målet som jag satte upp i början av min karriär. Jag har alltid känt mig hemma i teamet och kommer att minnas den här perioden av mitt liv med glädje.

Enligt den spanska radiokanalen 'Cadena SER' kommer Fernando Alonso att tjäna ungefär 750 miljoner kronor under sina tre år i Ferrari och kontraktet ska ha varit klart sedan i juli.