VM-silver till Vettel

”Jag hade gärna kört ett par race till”

SPORTBLADET

Seger i Abu Dhabi, ett VM-silver och en stor förhoppning inför 2010.

Sebastian Vettel fick fira ett VM-silver efter en mycket lyckad avslutning.

– Red Bull har ett riktigt bra utgångsläge för nästa år, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda.

Segerduschen Nyblivne världsmästaren Jason Button bjuder Sebastian Vettel på en välförtjänt dusch efter segern i Abu Dhabi. FOTO: AP

Sebastian Vettel, Red Bull, vann säsongsavslutningen i Abu Dhabi, han startade från position två och såg Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes dra i väg på rakan.

– Det var ett fantastiskt lopp, jag hade en bra start och lyckades hålla mig i närheten av Lewis. Sedan tryckte han på knappen under rakan och försvann, men så är det ju med Kers. Jag hade ändå inte för långt avstånd och det fungerade bra även om bilen var lite tung. I den andra sektorn var bilen en dröm. När han gick i depå kunde jag stanna på banan och gå om honom precis som vi hade planerat. Jag gav verkligen allt, säger Sebastian Vettel till internationell media.

– Men tyvärr tvingades han att bryta loppet och då hade jag lite plats ner till Mark Webber och Jenson Button.

Lewis Hamilton tvingades bryta med bromsproblem och det gjorde att Sebastian Vettel kunde vinna premiären i Abu Dhabi före Red Bull kollegan Mark Webber och världsmästaren Jenson Button, Brawn på plats tre.

Fjärde segern för säsongen

För Sebastian Vettel var det den femte GP-segern, hans fjärde för den här säsongen och det var också den fjärde dubbelsegern för Red Bull 2009. Dessutom är det så att Red Bull nu vunnit de tre avslutande loppen.

– Tyvärr är säsongen över, jag hade gärna kört ett par lopp till, nu är vi riktigt starka, skojar Sebastian Vettel.

– Men detta är en perfekt start på nästa säsong. Det vore härligt om vi kunde fortsätta så här. För oss förare väntar nu en lång vinter utan tester och det blir tufft. Men jag vet att killarna i fabriken i England jobbar riktigt hårt, till nästa säsong kommer inte bilarna att förändras så mycket i stället är den stora förändringen strategin.

Strategiska förändringar

Under nästa säsong blir det förbjudet att tanka under loppet vilket gör att det blir en stor strategisk förändring för teamen.

– Det är okänd mark för oss. Samtidigt måste jag säga att den här säsongen har varit väldigt speciell, tidigare, när jag var yngre och såg F1 på TV så var det tydligt redan efter ett par lopp vilken förare som skulle vinna VM, men så har det absolut inte varit i år, det har varit mängder av omkörningar och olika killar och team i toppen. Jag hoppas att nästa säsong blir lika spännande, eller kanske ännu mer spännande, säger Sebastian Vettel.

– För vår del handlar det nu om att sammanfatta året, titta på vad som vi gjort bra och det finns en hel del saker som vi gjort mindre bra och nu måste vi ta reda på varför det hände och komma tillbaka ännu starkare nästa år.

Den säsongen startar i Bahrain den 14 mars 2010.