Utmärkelsen ”Årets förare” går till...

F1-säsongen är över – så här minns Sportbladets Anna Andersson den

Händelser att minnas Efter årets säsong av Formel 1 finns som vanligt anledning att dela ut en mängd utmärkelser till de som förtjänar detta. Sportbladets Anna Andersson bjuder här på sina utmärkelser. FOTO: REUTERS och AP
SPORTBLADET

Årets förare, årets skandal, årets hämnd, årets...

Rubrikerna har – som vanligt – varit många under F1-säsongen.

Sportbladets Anna Andersson har sammanställt säsongen som gått. Här är hennes utnämningar.

Årets mästare: Jenson Button, inledde bäst, hade en svacka men avslutade säkert.

Årets förare: Sebastian Vettel, en seger med Toro Rosso i fjol, nästan världsmästare i år och bara 22 år. Han är framtiden.

Årets man: Ross Brawn. Från konkurs till dubbla VM-titlar på nio månader.

Årets skandal: Crashgate, den kostade Flavio Briatore hela sin karriär.

Årets hämnd: Nelson Piquet fick sparken av sin manager, då svarade han med Crashgate.

Årets debut: Abu Dhabis GP. Starta i dagljus och gå i mål i strålkastarnas sken. En häftig bana, absolut.

Årets återkomst: Rubens Barrichello. Killen som bar Schumis vattenflaskor visar att han kan än, i år bar han dem åt Jenson Button...

Årets ord: Dubbel diffusor. Den förde Brawn till båda VM-titlarna och skapade ett stort rabalder i samband med säsongsstarten.

Årets flopp: Kers. BMW satsade allt på Kers och förstörde inte bara säsongen, de förstörde hela sin karriär. Nu lämnar teamet F1.

Årets fall: Max Mosley. Han förlorade kriget mot teamen även om han såg till att slippa en piratliga. Han lämnar nu FIA:s presidentpost till Jean Todt.

Årets smäll: Felipe Massas krasch i Ungern var otäck. Men nu ska han vara på god väg tillbaka och köra för Ferrari 2010. Snacka om att han hade tur, en millimeter till och han hade kunnat förlora synen och skada hjärnan.

Årets värvning: Fernando Alonso lämnar Renault för Ferrari 2010.

Årets petning: Kimi Räikkönen är världsmästare och har ensam hållit Ferraris fana högt i år, tacken var att han fick sparken. Trots kontrakt lämnar han teamet.

Årets motor: Mercedes. Ron Dennis godkände att Mercedes levererade motorer till Brawn, de kunde ju inte vara något hot, men vilken miss han gjorde. Tyskarna förde Brawn till VM-titeln och vill nu köpa in sig i stallet – och sälja de 40 procenten av McLaren.