Missade målen

Risken stor att Toyota lämnar Formel 1 – har flyttat fram beskedet

SPORTBLADET

Det skulle komma ett besked den 15 november.

Men det kan komma tidigare – och det finns en risk att det är negativt.

Toyota kan lämna F1 redan i år.

Drar sig ur? Toyota tänker berätta om framtiden tidigare än vad som först vad tänkt – något som kan tyda på att stallet drar sig ut Formel 1. FOTO: AP

Egentligen skulle Toyotas styrelse lämna besked om sin framtida F1-satsning den 15 november, men enligt uppgifter i flera olika medier, bland annat tyska Motorsportmagazin och Auto, Motor und Sport samt brittiska The Independent skriver nu att beslutet har flyttats fram, troligen redan till söndag.

Detta kan tyda på att Toyota lämnar F1 redan nu.

– Japanska biltillverkare frågar sig vad de kan vinna när de lägger ner hundra miljoner yen på att vara med i F1, säger Tatsuya Mizuno, bilexpert hos Mizuno Credit Advisory till den brittiska tidningen.

Nådde inte målen

Inför säsongen var japanernas mål att vinna ett lopp och ta en tredjeplats i märkes-VM, men man lyckades inte nå något av dem.

– Jag antar att den stora besvikelsen är att vi inte vunnit något lopp, det måste man erkänna. Vi startade bra och avslutade bra, men i mitten hade vi några dippar, säger stallchefen John Howett till motorsporttotal.

– Jag tror att vi få ett besked om framtiden inom de närmsta tio dagarna.

Sushi för Kobayashi?

Lämnar teamet F1 är det riktigt dåliga nyheter för Kamui Kobayashi som imponerade när han ersatte Timo Glock under de två loppen i slutet av säsongen och som skulle kunna ha chansen på en förarplats hos Toyota, under helgen i Abu Dhabi förklarade han för Motorsport magazin att han inte kommer att köra GP2 nästa år eftersom han inte har den budgeten.

– Jag ska väl åka hem till Japan, hjälpa min pappa i hans Sushirestaurang, säger japanen som gjorde en riktigt imponerande F1-debut.

Peter Sauber och Qadbak däremot hoppas på att Toyota lämnar serien, det före detta BMW-teamet har ännu ingen startplats men de får chansen i F1 nästa år om något team hoppar av.