Stallkamrater

Button överens med McLaren om flerårskontrakt

SPORTBLADET

Världsmästaren byter stall.

Jenson Button är klar för McLaren.

– Det är alltid ett svårt beslut att lämna ett team när du varit där länge. Men livet handlar om utmaningar och mest av allt att utmana dig själv, säger Button.

Han blev världsmästare med Brawn tidigare i år, men nu väljer Jenson Button att lämna teamet. Nästa år ska han köra för McLaren och bli teamkollega med Lewis Hamilton.

Det blir första gången i F1-historien som ett stall kommer att starta med de två senaste årens världsmästare. Lewis Hamilton blev världsmästare 2008, Button vann årets mästerskap.

Dessutom blir det ett helbrittiskt stall, framförallt eftersom Mercedes kommer att lämna samarbetet med McLaren.

Brawn förhandlade med Button

Senast två brittiska förare körde i samma team var 1968 då Graham Hill och Jim Clark körde för Lotus.

– Ingenting betyder mer än möjligheten att representera mitt land, och jag ser fram emot att vi båda ska måla formel 1-banorna i den brittiska flaggans färger rött, vitt och blått under många år framöver, säger Button.

Ross Brawn förhandlade länge med Jenson Button om en förlängning av kontraktet, men han kunde inte matcha McLarens lön.

Enligt uppgifter till motorsporttotal så handlar det om ett treårskontrakt, ett fast avtal till 2011 och sedan en option på ytterligare ett år. Enligt uppgifter i brittisk media kommer han att tjäna 210 miljoner på tre år, Brawn GP däremot erbjöd honom ungefär 45 miljoner kronor för 2010 och det vore en ökning med elva miljoner i från årets säsong.

Ville ha Räikkönen

McLaren ville egentligen kontraktera Kimi Räikkönen som sin andre förare, men deras förhandlingar sprack efter det att Räikönnens manager varit på besök hos stallet i Woking i onsdags.

I fredags var sedan Jenson Button och hans manager på besök hos stallet.

- När jag besökte McLarens fabrik i fredags så blev jag imponerad av de tekniska resurserna, säger Jenson Button.

- Teamet har en fantastisk historia och den har gjort ett starkt intryck på mig, McLaren är en av de största aktörerna inom sportvärlden. Deras prestationer och listan på de mästarförare som kört för teamet är som uppslagsboken "Vem är vem inom Formel 1" - Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen och självklart min stallkompis Lewis Hamilton. Jag har följt McLaren sedan jag var en liten kille och det känns helt otroligt att få vara en del av det.

Även fjolårets världsmästare är nöjd med sin nya stallkamrat:

- Även om vi kommer att pressa varandra hårt är jag övertygad om att vi kommer att skapa en bra arbetsrelation väldigt snart, säger Lewis Hamilton till Autosport.

- Jag är nöjd med att köra tillsammans med en annan brittisk världsmästare. Självklart, tycker jag, som brittik förare att det är häftigt att vi kör under den brittiska flaggan och detta är en fantastisk nyhet för alla brittiska fans.

”Vill vinna båda VM-titlarna”

Lewis Hamilton har redan kört tillsammans med en världsmästare hos McLaren, under sitt debut år var han teamkompis med den dubble världsmästaren Fernando Alonso. Men deras samarbete var allt annat än lyckosamt. Den säsongen, 2007, ledde deras interna fajt till att de förlorade VM-titeln till Kimi Räikkönen, Ferrari.

- Vår policy har alltid varit att ha de två snabbaste förarna i teamet och med Jenson och Lewis har vi inte bara de snabbaste förarna i startfältet 2010 utan också de mest proffsiga och de mest hängivna förarna i hela F1, säger Martin Whitmarsh till Autosport.

- Vi är ambitiösa, vi är motiverade och hungrigare än någonsin. Det är ingen hemlighet vilka mål vi har till nästa år, vi vill vinna båda VM-titlarna och med Jenson och Lewis har vi en bättre uppställning än något annat F1-team.

ARTIKELN HANDLAR OM