”Det ska bli jäkligt häftigt”

Marcus Ericsson testas i formel 1 – redan nästa vecka: ”Det är en stor grej för mig”

En dröm slår in Marcus Ericsson får chansen att testa Formel 1 för Brawn GP under tre dagar kommande vecka. En chans som han fått tack vare bra resultat och Kenny Bräcks gamla kontakter. Här kramar Kenny om Marcus efter race på Hockenheim tidigare under året. FOTO: MARCUSERICSSONRACING.COM
SPORTBLADET

Marcus Ericsson, 19, har fått belöningen många pojkar bara kan drömma om.

Den svenske racingtalangen får chansen att testa en F1-bil för världsmästarteamet Brawn GP under tre dagar nästa vecka.

– Det ska såklart bli jäkligt häftigt. Någonting som jag kan ta med mig oavsett vad jag ska göra i min karriär, säger Ericsson till Sportbladet.

Ett lyckosamt år med seger i Formel 3 – och rådgivare med bra kontakter i F1-teamet, det var formeln som gjorde att dörren in till världens bästa F1-team plötsligt öppnades för 19-åringen från Kumla.

– Det är en stor grej för mig. Jag får prova på och hänga på ett F1-team under avslappnade former. Jag får chansen att se hur de arbetar under ett test, säger Marcus.

”Köra ett par timmar”

Ericsson vann det japanska Formel 3-mästerskapet och avslutade F3-säsongen med att bli fyra i Macaus GP – som ses som inofficviellt VM – i helgen. Efter det fick Marcus veta att han skulle få göra F1-testet på Jerezbanan i Spanien.

– Jag stannade i England i måndags där vi formgjöt en stol till mig.

Vad vet du om testerna?

– Det är sagt att Mike Conway ska få den mesta tiden i bilen, han ska vara med och utveckla bilen. Sen är det sagt att jag ska få köra ett par timmar de två första dagarna och förhoppningsvis hela eftermiddagen den sista dagen. Teamet tyckte det var bättre att jag fick köra lite varje dag än att få köra mycket under en dag. Men förutsättningarna kan förstås ändras när jag är på plats, säger Marcus.

Det är Marcus rådgivare Kenny Bräck och Eje Elgh som lyckats öppna dörren för Marcus del.

– Nu får han chansen att köra en F1-bil som 19-åring, jag var 27 innan jag fick prova på, säger Bräck.

Kenny är dock noga med att påpeka vad det hela handlar om – en belöning för en bra säsong.

– Det här har blivit möjligt tackvare att Marcus haft en bra säsong samtidigt som Eje och jag har bra kontakter i det gamla Honda-teamet. Jag körde för Honda när jag körde Indy och det finns någon gammal mekaniker kvar i teamet från tiden jag körde F3000, det var 15 år sedan, säger Kenny.

– I övrigt ska man inte dra några växlar på det här. Det är inte fråga om ett test som kan ge en plats i F1 nästa år eller året därpå. Marcus har klättrat en bit på stegen, men det är lång bit kvar att vandra om det ska bli allvar. Men det är en rolig grej för Marcus.

Vad händer 2010?

Några beslut om vad Ericsson ska göra nästa år är inte tagna. Bräck säger att racingbranschen är en svår bransch där man inte klarar sig på enbart talang, pengar eller kunskap.

– Man måste ha alltihop. Och det går inte att ha två skopor av tex pengar om man inte har talang. Det hjälper inte. Det gäller också att visa resultat.

Hur långt har ni kommit när det gäller vad Marcus ska göra 2010?

– Vi ligger mitt i processen, så just nu är det svårt att säga någonting. Vi har inte fått det erbjudande vi vill ha än, säger Bräck.

Men för Marcus blir det i alla fall tre dagars tester i Spanien nästa vecka.

– Det är klart det känns väldigt inspirerande, säger Ericsson.