Renault stannar – men Kubica går?

Managern: ”Sedan vi skrev på kontraktet har situationen förändrats”

Stannar – och går? Renault blir kvar i Formel 1 även nästa år, däremot är Robert Kubica tveksam till att han blir kvar i teamet. FOTO: AP
SPORTBLADET

Renault stannar i F1.

Tillsammans med Genii Capital.

Men Robert Kubica kan komma att lämna teamet.

Precis som Sportbladet Motor tidigare har berättat kommer Renault att stanna i F1, men man har sålt en del andelar till en partner. Tillsammans med Genii Capital. Firman är en del av imperiet kring affärsmannen Gerard Lopez och hans investmentbolaget Mangrove.

– Jag är glad över att kunna välkomna Genii Capital som vår nya partner och jag är övertygad om att deras entusiasm och deras erfarenheter från affärsvärlden kommer att ge vårt team en ny dynamik. Vi ser fram emot att tillsammans tävla i toppen av formel 1, säger Bernard Rey, president för Renault F1 i ett pressmeddelande.

”Situationen har förändrats”

Men det finns en risk att Robert Kubica, som har ett kontrakt för 2010, lämnar teamet redan nu.

– Antingen har man en tyst partner eller också tar partnern över kontrollen. Sedan vi skrev på kontraktet har situationen förändrats och därför är det viktigt att Renault ger oss all information om ärendet. I princip har vi ingenting emot en partner, men vi vill veta vem som leder teamet och vilken strategi som teamet har, säger Robert Kubicas manager Daniele Morelli till BBC.

– Det kan vara positivt eller negativt. Vi behöver en viss tid, i alla fall ett par dagar, på oss för att undersöka situationen. Därför kan jag ännu inte säga om vi lämnar Renault eller stannar. Jag har inte tillräckligt mycket information för att kunna bedöma vad detta betyder.

Känner oro

Robert Kubica och hans manager är oroliga över att affären mellan Renault och Genii Capital har gjort att man nu hamnat efter i planeringen inför nästa säsong.

– Den grundläggande frågan är; hur går det med utvecklingen av bilen? Vi är oroade för att den här situationen har gjort att det finns en viss osäkerhet som kan göra att den processen går långsammare än beräknat.

Teamet ska även kommande säsong tävla under namnet Renault F1 och man hoppas på att vara lika framgångsrika som 2005 och 2006 då man vann VM med Fernando Alonso. Renault meddelade även att stallet även nästa år förser Red Bull med motorer.

ARTIKELN HANDLAR OM